Konstnären Badiucao gör konst av protesterna i Hongkong. Foto: TT/SVT

Konstnärer i Hongkong: ”Konsten blir en form av nyhetsförmedling”

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av demonstrationerna som sedan fem månader tillbaka rasar i Hongkong har den aktivistiska konströrelsen fått nytt liv. Konstnärer deltar med gatukonst, musik och satirteckningar i protesterna och ställer krav på demokratiska reformer. Men vad är det som driver den unga generationens konstnärer och vilka möjligheter har de att påverka?

Under onsdagen stod det klart att Hongkongs regering formellt drar tillbaka det lagförslag som skulle göra det lättare för Hongkong att utelämna brottsmisstänkta till Fastlandskina.

Det kritiserade lagförslaget har utlöst stora protester och samlat tusentals människor, bland annat Hongkongs konstnärer som med gatukonst, musik och satirteckningar deltar i demonstrationerna.

Vill ge en bild av situationen

En av dem är illustratören Joanne Liu.

– Det började med att jag tecknade en bild, men sedan hände det så mycket så att jag var tvungen att teckna varje dag, säger Joanne Liu till Kulturnyheterna.

Varje dag sedan protesterna startade har Joanne Liu tecknat en bild som hon delar på sociala medier. Bilden gestaltar det som sker i Hongkong på ett sätt så att människor förstår, oavsett språk och geografi.

– Vi skildrar allt som händer i bilder så att folk kan förstå. Det är som en sort nyhetsförmedling. Vi försöker också få ut konsten utanför Hongkong för att få internationellt stöd. Det är det vi försöker göra.

Kritiserar den kinesiska regimen

Joanne Liu vill inte synas på bild, hon upplever att det är mycket som står på spel. Det gör också den kinesiske konstnären Badiucao som under flera år kritiserat den kinesiska regimen, och har känt sig både hotad och förföljd, berättar han.

Men trots det fortsätter Badiucao att genom sin konst kommentera det som pågår i Hongkong, och han vet att det gör skillnad.

– Konst har en magisk förmåga att ge tröst. Många har sagt till mig: ”Vi har inte skrattat på flera dagar, men din teckning gjorde min dag”. Det är så jag förstår hur viktigt konsten är för Hongkong-borna nu, säger Badiucao till Kulturnyheterna.

Lars Nittve, tidigare chef för Moderna museet i Stockholm och för byggandet av konstmuseet M+ i Hongkong, menar att den aktivistiska konströrelsen i Hongkong är ett relativt nytt fenomen.

Ett nytt fenomen

Den så kallade Paraplyrevolutionen 2014, då tusentals människor ockuperade gator i centrala Hongkong, gav utlopp för en typ av konst som fram till då varit underground – och som nu kommer igen.

– Alla var slagna med häpnad för fem år sedan när Occupy central inträffade och de här konstnärliga manifestationerna plötsligt kom till. Det finns någon glädje och ett jävlar anamma i de här konstverken och som får människor att samlas kring dem trots alllt. Så de har en symbolisk betydelse tror jag, säger Lars Nittve till Kulturnyheterna.

Vad som kommer hända framöver är oklart, men för Badicucao finns bara en väg framåt.

– Jag får inte låta mig skrämmas av den kinesiska regimen. Det skulle vara ett svek mot mig själv och det jag tror på. Det skulle inte heller vara bra för min publik, jag skulle ta ifrån dem deras mod, säger Badiucao.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.