Behrang Miri. Foto: Scanpix

Konstnärlige ledaren lämnar Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Behrang Miris åsikter kring Tintin skapade en stormig debatt. Nu ska han fokusera på annat, som exempelvis Melodifestivalen.

I höstas ville den konstnärlige ledaren Behrang Miri flytta bort Tintin-seriealbum från barn- och ungdomsbiblioteket Tiotretton i Kulturhuset i Stockholm. Han menade att Tintinböckerna speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv.

Det blev startskottet för en livlig debatt kring rasism i gamla barnböcker och censur. Behrang Miri blev utsatt för hot och fick stenhård kritik från kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP), som är ansvarig för både Kulturhuset och Stockholms stadsteater. Även Sveriges kulturminister ifrågasatte hans beslut.

Den konstnärlige ledaren blev sjukskriven från sitt jobb i Kulturhuset. I november skulle Miri ha återvänt dit, men nu berättar han för Kulturnyheterna att han sade upp sig i fredags.

Ville inte jobba mer

Orsaken till att Behrang Miri lämnar sitt jobb är dock inte Tintin-diskussionen, enligt honom själv. I samband med sammanslagningen av Stockholms stadsteater och Kulturhuset blev nu Miri erbjuden att gå upp i heltid, i stället för att jobba 60 procent.

Det passar inte Behrang Miri just nu, så han sade upp sig. Kanske är det Melodifestivalen som tar upp mycket tid? Vid presskonferensen för den stora musiktävlingen trodde dock Behrang Miri att han skulle fortsätta på Kulturhuset även i vår.

Till tidningen ETC säger Behrang Miri att han kommer att jobba en månad till, under uppsägningstiden. Men vilka hans arbetsuppgifter blir vet han inte riktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet