Väntas säljas för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska konstnären Tracey Emins kontroversiella verk ”My bed” från 1998 auktioneras ut i morgon i London. Konstnären själv hoppas sängen hamnar på museum.

Den obäddade sängen har lakan fläckade av kroppsvätskor och omges av nedsolkade underkäder, smutsiga tofflor, kondomer och breddfyllda askfat.

Emin gjorde ”My bed” efter en depression och den visades för första gången på Tate Gallery i London 1999 när Emin var nominerad till Turner-priset. Verket fick stort internationellt genomslag men reaktionerna runtom i världen var olika.

Stal kondomer

– I Japan blev publiken mest upprörda över de smutsiga tofflorna, berättar Tracey Emin för BBC , samtidigt stals ett par blodiga trosor och några kondomer.

– Men i USA var folk mer 'jaja, vi har sett feministisk konst förut' så de behandlade det bara som vanlig konst.

Köptes för två miljoner

Den kände brittiske konstsamlaren och galleristen Charles Saatchi köpte ”My bed” år 2000 för 150.000 pund, vilket då motsvarade strax under två miljoner kronor.

I morgon säljs sängen på auktionshuset Christie's tillsammans med konst signerade av andra storheter såsom Francis Bacon och Jackson Polluck.

Ett ikoniskt verk

På visningen när Emin åter ställdes inför sitt verk sa hon att hon ser det som ikoniskt.

– Den fick människor att vidga sin uppfattning om vad konst kan vara. Jag gjorde den för 16 år sedan och älskar den fortfarande, säger hon till BBC.

Väntas säljas för 10 miljoner

”My bed” väntas säljas i morgon för cirka en miljon pund, omkring 10 miljoner kronor. Om Tracey Emin får välja hamnar sängen sedan på museum.

– Det bästa vore om en fantastisk välgörare ropar in den och sen donerar verket till ett museum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.