Konstupprop: Flytta tillbaka Niki de Saint Phalle-skulpturerna till sin rätta plats

Uppdaterad
Publicerad

En strid har blossat upp på Skeppsholmen i Stockholm. Ett upprop startat bland annat av Moderna museets tidigare chef Daniel Birnbaum kräver att Niki de Saint Phalles och Jean Tinguelys skulpturgrupp Paradiset flyttas till sin ursprungliga plats.

Konstverket heter i original Le paradis fantastique och det världsberömda konstnärsparet Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely premiärvisade det 1967 på världsutställningen i Montreal, på taket av den franska paviljongen.

1971 skänkte de den till Moderna museet i Stockholm där de Saint Phalles utställnig ”Hon – en katedral” några år tidigare gjort stor succé och var en viktig del i museets framstående internationella position på 60-talet .

Ramaskri och kontrovers

Men Paradiset orsakade också ramaskri hos folk med mer konservativ konstsyn, som framgångsrikt protesterade mot skulpturgruppens första placering, precis invid bron till Skeppsholmen

Stockholms stad flyttade Paradiset till en mer undanskymd plats, närmre museet där den stått sen 1986. En smärre skandal, menar Birnbaum och de över 600 andra som skrivit på uppropet om att flytta tillbaka Paradiset till ursprungsplatsen.

Till Dagens Nyheter säger Birnbaum att Niki de Saint Phalle är en ofattbart stor ikon, och att varje storstad i världen skulle vara stolt över att få placera de här verken på sin mest exponerade plats.

Se bilderna från Niki de Saint Phalle liv och konstnärskap i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.