Konstnären Carl Michael von Hausswolff. Nu stängs hans utställning i Lund i förtid. Foto: Ola Torkelsson / Scanpix

Konstutställning med förintelseaska stängs

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraftfulla reaktioner, polisanmälan och tystnad från konstnären: Nu stänger galleristen ned konstutställningen som sägs innehålla aska från Förintelsen.

Det har stormat rejält kring Carl Michael von Hausswolffs utställning ”Memory Works” på Martin Bryders galleri i Lund. Sedan det blivit en riksnyhet att konstnären använt, eller åtminstone säger sig ha använt, aska från ett koncentrationsläger i ett av sina verk har kritiken varit hård.

Nu beslutar galleristen Martin Bryder att stänga ned utställningen tidigare än planerat. Det rapporterar Sydsvenskan.

Aska från förintelsen i konstverk

– Jag har ju sett reaktionerna, från både judiska församlingen i Malmö och från Simon Wiesenthal-centret. Och julen ska ju vara en tid av frid och harmoni. Så jag stänger utställningen nu, säger galleristen till tidningen.

Samtidigt rapporterar TT att polisutredningen mot von Hausswolff lagts ned. Eftersom det eventuella brottet begåtts utomlands bedömer Lundapolisen att bevisläget är dåligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aska från förintelsen i konstverk

Mer i ämnet