Konstnären Cristian Quinteros Soto har dokumenterat familjens resa till gruvan där resterna av hans morfar återfanns 35 år efter att han försvann under diktaturen. Foto: SVT

Konstutställningen i Södertälje konsthall – knyter an till protesterna i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Chile har gjort en utställning om militärkuppen på 70-talet på Södertälje konsthall brinnande aktuell.

– Utställningen öppnade första oktober, så vi stod här och höll invigningstal och pratade om historia. Två veckor senare började det hända saker i Chile, berättar Paola Zamora. 

Paola Zamora och Joanna Sandell Wright har kuraterat utställningen Internationella motståndsmuseet 1978-2020 på Södertälje konsthall. 

Utställningen tar avstamp i Internationella motståndsmuseet 1978 i Södertälje – en turnerande konstutställning producerad av Moderna museet. Svenska konstnärer skänkte verk i solidaritet med Chile, och som en reaktion på diktatorn Augusto Pinochets våldsamma statskupp 1973. 

Men demonstrationerna som nu pågår i Chile sätter konstutställningen i nytt ljus.

– För allt som händer i Chile nu bottnar ju i statskuppen 1973, säger konstnären Mariana Silva Varela. 

– Så utställningen kan ge en bakgrund till situationen idag, säger Paola Zamora. 

Massgravar och motståndskonst 

Södertälje konsthall har delvis återskapat, och vidareutvecklat Internationella motståndsmuseet med verk av samtida konstnärer. Konstnären Cristian Quinteros Soto har dokumenterat familjens resa till gruvan där resterna av hans morfar återfanns 35 år efter att han försvann under diktaturen. 

– Jag ställer mig frågan: vad innebär det för mig om vi får tillbaka hela kroppen? Vi har bara två små bitar av hans nyckelben, resten är borta. 

“Egentligen har diktaturen bara fortsatt” 

Utställningen synliggör den historia som än idag har efterverkningar, och som kan fördjupa förståelsen för dagens protester. 

– Allt har privatiserats, människor lever på kredit och vanligaste köpet är köttfärs vilket betyder att man äter på kredit. Det gäller medelklassen, höger, vänster – alla är utarmade. Den här ekonomiska modellen infördes av Pinochet, så egentligen har diktaturen bara fortsatt, säger konstnären Mariana Silva Varela. 

– Det intressanta 1978 var just att konstnärer gick ihop och visade solidaritet. Frågan är om man skulle kunna uppnå samma slags solidaritetshandling idag?, säger Paola Zamora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.