Den brittiska filmstjärnan Helen Mirren tar emot en Guldbjörn på Berlins filmfestival. Foto: Britta Pedersen/TT

Könsuppdelade Silverbjörnar skrotas i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Priserna bästa kvinnliga skådespelare och bästa manliga skådespelare blir framöver ett pris på Berlins filmfestival, meddelar festivalens arrangörer. Skälet är att festivalledningen vill undvika hierarki mellan män och kvinnor.

Från och med nästa år kommer festivalen enbart att dela ut en Silverbjörn för bästa huvudroll och en för bästa biroll. Skrotningen av könsuppdelade priser är ”en signal till filmindustrin om ett mer genuskänsligt tänkande”, menar festivalcheferna Mariette Rissenbeck och Carlo Chatrian i ett uttalande.

Berlins filmfestival är tillsammans med Cannes och Venedigs motsvarigheter en av årets höjdpunkter i den europeiska filmbranschen. Såväl filmfestivalen i Cannes som den i Venedig delar ut pris till bästa skådespelare och skådespelerska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.