Ashley Bratcher spelar abortmotståndaren Abby Johnson i filmen Unplanned. Foto: Unplanned.com

Kontroversiell antiabortfilm får premiär i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Unplanned, som bygger på abortmotståndaren Abby Johnsons liv, får premiär i Kanada på fredag, trots högljudda protester från abortförespråkare i landet. Nu försvarar biografchefen beslutet att visa filmen.

Abby Johnson är föreståndare på en abortklinik, men efter att själv ha bevittnat en abort omvänds hon och blir en del av den amerikanska pro life-rörelsen.

Filmskaparna Chuck Konzelman och Cary Solomon har tidigare gjort filmer som God’s not dead och God’s not dead 2. Med sina explicita och grafiska bilder på aborter har Unplanned sågats av kritiker, som kallar den för en ”blodig röra” och en ”alarmistisk skräckfilm”. Dessutom har filmen fått gynekologer att reagera på att aborterna skildras ovetenskapligt.

Filmen Unplanned markerar enligt The New York Times antiabortrörelsens intåg i Hollywood och publikmässigt har den gjort succé i hemlandet. Nu får den alltså premiär även i Kanada, trots högljudda protester från landets abortförespråkare, som menar att filmen kan vara direkt farlig och uppvigla fanatiker att gå till angrepp mot läkare och kliniker som utför aborter.

”Yttrandefrihet”

Filmen kommer att visas på kedjan Cineplex biografer och beslutet försvaras av Cineplex vd Ellis Jacob, som säger att kanadensare omfamnar yttrandefriheten.

– Beslutet var komplicerat. Jag förstår dem som är oroliga, men det är upp till var och en att avgöra om man vill titta på filmen, skriver han i ett uttalande.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att minst två biografer i Kanada har mottagit hot för att ha planerat visningar av filmen. Salman Theatres i British Columbia ställde in sina visningar efter att personalen känt sig hotade. The Movie Mill i Lethbridge har vidtagit säkerhetsåtgärder för att kunna hantera de protester som väntas utanför salongen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer