Sveriges körförbund: ”Olyckligt med skräckrapporterna där körsången lyfts fram som något livsfarligt”. Foto: TT / SVT

Körförbundet tappar medlemmar: ”Olyckligt med skräckrapporterna”

Uppdaterad
Publicerad

Det har i det närmaste varit totalstopp för körsång under pandemin. Nu har flera körer valt att lägga ner – vilket märks i Sveriges körförbunds medlemsregister.

– De har hört av sig och bett om att få pausa sitt medlemskap eller berättat att man har lagt ner, säger Karin Eklundh, förbundsdirektör för Sveriges körförbund.

Omkring 600 000 svenskar sjöng i kör före pandemin vilket gör körsången till en av landets största folkrörelser.

Men våren 2020 tog det stopp.

– Det blev en total nedstängning av all körverksamhet. Inte minst eftersom det kom rapporter från hela världen om att det är livsfarligt att sjunga, säger Karin Eklundh.

”Ledsen för den äldre generationen”

Våren blev till höst och körernas ekonomi kördes i botten. Många hörde av sig till Sveriges körförbund för att pausa sitt medlemskap, andra har lagt ner sin verksamhet för gott.

Det senaste året har förbundet tappat omkring tio procent av sina medlemmar, något man i mångt och mycket kopplar till pandemin.

Karin Eklundh hoppas och tror att många körer kommer återuppstå efter sommaren. Men hon är lite orolig för att ha tappat de äldre sångarna.

– Jag är ledsen för den äldre generationen som kanske sjungit hela sitt liv men som nu kliver av och tänker: nu har jag sjungit klart.

”Olyckligt med skräckrapporterna”

Karin Eklundh understryker att Körförbundet tagit restriktionerna på stort allvar och haft en nära dialog med Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt är hon inte helt nöjd med bilden av körsången som ett superspridar-sammanhang.

– Jag kan tycka det är olyckligt med skräckrapporterna där körsången lyfts fram som något livsfarligt. Sen har det ju funnits fall av smitta, jag undervärderar inte det.

– Vi får hoppas att de stora rubrikerna inte har skapat en djupare rädsla så att folk fortsätter att vara rädda även efter att vi fått tummen upp för att sjunga igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.