”Korven är en symbol för vanlighet” säger måltidsforskaren Richard Tellström. Foto: TT

Måltidsforskaren: Korven börjar bli lite farlig som politisk symbol

Uppdaterad
Publicerad

I en av årets valfilmer köper statsminister Stefan Löfven (S) en kokt med bröd. Förvånande eller förutsägbart?

Faktum är att kombinationen mat och politik i valtider har en lång historia. Och vägen till väljaren kanske går genom magen?

– Korven är en symbol för vanlighet. I synnerhet när vi talar om den industritillverkade korven. Men korven kan också signalera omsorg om ursprung, om vi har hantverkskorvar och liknande. Så politiker kan välja att framträda med olika slags korvar beroende på vilka budskap de vill skicka, säger måltidsforskaren Richard Tellström som forskat kring just politisering av mat.

Stefan Löfven köper korv i Socialdemokraternas kampanjfilm Foto: Socialdemokraterna
Val 2018 – #dinröst

– Korven, i synnerhet då varmkorven i bröd, är egentligen en klassisk socialdemokratisk måltid. Som hänger ihop med massevenemang, stora sportevenemang, arbetarrörelsen som träffas i folkparkerna och liknande. Så det är en måltidsprodukt som har följt socialdemokratin genom 1900-talet, genom hela folkhemmet. Så det är en bra symbol för att visa på kontinuitet.

Dåvarande biståndsminister Carin Jämtin (S) säljer korv 2005. Korven kostade 999 kronor och skulle uppmärksamma fattigdomen i världen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Reinfeldts favorit

Men korven är inte bara förknippad med socialdemokratin. Många minns nog korvgrillningen under Alliansens möte vid Annie Lööfs (C) föräldrahem i Maramö i Småland 2013.

Och den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) har vid flera tillfällen lyft fram korven som favoritingrediens i matlagningen. Bland annat har han delat med sig av sin mammas recept på korvgryta vid flera offentliga framträdanden.  

– När de gjorde om Moderaterna så ville de också visa sig mycket närmare arbetarna och människors vardaglighet. Och då är korven en bra sak. Det som just Reinfeldt gjorde är då att han lagar mat och det är någonting annat än att äta en färdig varmkorv. Det visar att han har matintresse, matlagningskunskap och att han också är en god värd. En god värd för sin familj och för väljarna, säger Richard Tellström.

Alliansen grillar korv i Maramö 2013. Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimatfrågan påverkar korvens roll

Efter sommarens torka och värmerekord verkar klimatet ha blivit en allt viktigare fråga inför valet, något som även påverkar korvens roll i politiken.   

– Korven är ju en köttprodukt även om det finns vegetariska korvar. Så den börjar bli lite farlig som politisk symbol. Jämfört med vad den kanske hade varit för 25 år sedan eller 50 år sedan. Och det är just kopplingen till hur är den tillkommen, hur är den producerad och dess relation då till klimatfrågan. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tar en korv under ett besök på LO-tidningen då han var Socialförsäkringsminister 2012. Foto: Bertil Ericson/TT

Vad tror du om korvens framtid inom politiken? 

– Korven har stor potential på grund av att det finns så många olika slags korvar. Så man skulle nog faktiskt kunna hitta korvar som passar alla politiska partier. Från hantverkskorvar, vego-korvar till internationella korvar som visar att man tror på ett mångkulturellt samhälle. Så man kan säga att korven finns för varje parti och det gäller att välja rätt slags korv.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet