Kosovo drömmer om Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Uppmärksamhet och ära – men också identitet för ett helt folk. Kosovo gör nu allt för att få en plats i Eurovision Song Contest. Men hittills har Kosovo fått nej.

För många kosovoalbaner handlar drömmen om Eurovision Song Contest inte bara om musik och framgång, utan också om identitet för ett helt folk. Kosovo utropade sin självständighet 2008, men får fortfarande inte delta i ESC eftersom landet inte är erkänt av FN.

Så nu för Kosovos vice utrikesminister Petrit Selimi en intensiv kamp för att få medlemskap i EBU, som anordnar musiktävlingen.

Eurovision Song Contest 2013

– En del tycker att det är löjligt, men jag tycker verkligen att det är en viktig del av att få folk att känna sig som en del av Europa. ESC är ett speciellt sätt att bekräfta sin identitet idag, särskilt i Östeuropa där tävlingen är superpopulär, säger Petrit Selimi.

”En chans för vår nation”

En av dem som gärna skulle vilja delta är Rina Bilurdagu. För ett år sedan vann hon premiärsäsongen av den tv-sända musiktävlingen The Voice of Albania och hon spås få en lysande karriär på Balkan. Hennes mål är att representera Kosovo i Eurovision Song Contest.

– Det är en jättebra festival. Man blir uppmärksammad av hela världen. Det skulle vara fantastiskt om Kosovo också kunde delta. Det vore en chans för oss att visa våra förmågor och vår nation, säger hon.

Tävlar för Albanien

Eftersom Kosovo inte har någon plats i ESC, har kosovoalbanska artister fått tävla för Albaniens räkning istället. När förra årets bidrag till Eurovision Song Contest skulle utses var det Rona Nishliu från Mitrovica som vann den albanska uttagningen.

– Folk i Kosovo var väldigt, väldigt glada. Jag blev stannad på gatan och det händer fortfarande så här ett år efteråt. Vi kom på femte plats, det var ett bra resultat, säger Rona Nishliu.

FN – eller Eurovision?

Kosovos vice utrikesminister Petrit Selimi har ett förflutet i PR-branschen, vilket är en tillgång när han nu försöker sälja in Kosovo i de internationella finrummen. Men vilket är då viktigast – ett FN-medlemsskap eller medverkan i Eurovision Song Contest? Först tvekar han lite.

– Det var svårt... Jag har sällan sett en ung människa vara stolt över en plats i FN. Däremot är vi väldigt stolta när Zlatan Ibrahimovic gör mål, eller när ABBA vinner en tävling. Så man behöver dessa plattformar för att vara stolt över sitt land. Jag skulle bli extremt besviken om vi inte kom med i ESC nästa år, säger han.

Skulle själv ställa upp

Även artisten Rina Bilurdagu hoppas att Kosovo snart får grönt ljus. Och det är ingen tvekan om att hon skulle ställa upp i tävlingen.

– Jag skulle göra mitt bästa, mitt absolut bästa. Sånt händer bara en gång  i livet, säger hon.

Hela reportaget sänds i Korrespondenterna kl 20.00 i SVT2. Kommentera gärna på twitter #korrespondenterna eller på facebook.com/svt korrespondenterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet