Robert Rauschenbergs Monogram, ett av Moderna museets mest kända konstverk, var inte på plats under slutet av förra året. Geten är utlånad till en stor internationell Rauschenberg-turne. Inför resan undersöktes djuret noggrant. Foto: Åsa Lundén/Moderna museet

Kraftig publikökning på museerna efter fri entré-reformen

Uppdaterad
Publicerad

Fri entré-reformen har lett till massiv publikökning på flera av statens museer sedan den infördes för ett år sedan.

Färska siffror som Kulturnyheterna fått från Moderna museet i Stockholm visar att 651.286 personer besökte museet 2016. Det är nästan 136.000 fler än året före och innebär en ökning på på omkring 26 procent.

Fri entré-reformen infördes vid årsskiftet 2015/2016 (vissa museer införde fri entré 1 februari 2016) och under året har flera museer rapporterat om publiktillströmning.

Alla museer ökar

Sveriges Radios Kulturnytt har i en ny undersökning jämfört de första 10 månaderna av 2016 med samma period 2015, och den visar att 17 av de 18 museer som berörs haft fler besökare efter reformen. Bara Moderna Museet i Malmö har färre.

Men museichefen Iris Müller-Westermann säger till Kulturnytt att siffrorna kommer ändras när statistiken för hela året är klar och att museet då kommer haft fler besökare.

Historiska museet ökar mest

Den största publikökningen under perioden står Historiska museet i Stockholm för, antalet besökare ökade med 87 procent. På Flygvapenmuseet i Linköping var siffrorna 75 procent och på landets fyra museer för världskultur var ökningen 45 procent.

Här kan du se siffrorna för samtliga museer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.