Scen ur Röst som inte kommer att spelas. Foto: SVT

Krisen på Västerbottensteatern: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensteaterns stora satsning för i höst lades ner några dagar före planerad premiär. En vecka efter att det först meddelades att pjäsen skulle ”skjutas upp” har teatern tagit in krishanterare och politiker vill se en utredning.

Fredagen den 15 september:

Västerbottensteatern meddelar att deras stora satsning ”Röst” skjuts upp. Premiären var planerad till dagen därpå.

Tisdagen den 19 september:

Teaterns vd Fransesca Quartey skriver i ett pressmeddelande att pjäsen läggs ner helt och hållet, detta efter att den redan visats för pressen. Skälet som uppges är att ensemble, regissör och dramatiker inte fått tillräckligt med tid.

Torsdag 21 september:

Regissören Shari Sabel Strandmark och Johanna Emanuelsson säger till Kulturnyheterna att de inte förstår varför pjäsen läggs ner och att de tidigare bara fått positiva reaktioner från ledningen.

Quartey menar att pjäsen inte hängde ihop.

Moderaterna i Skellefteå vill se en utredning av vad som hänt på teatern.

Fredagen den 22 september:

Västerbottensteatern tar in krishanterare för att stödja personalen efter nedläggningen.

Sara Meidell, som är kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, kräver svar om varför pjäsen lagts ner.

Pjäsen har hittills kostat över en halv miljon kronor.

Detta var Röst:

Pjäsen skulle ha riktat sig till förstagångsväljare och handlade om Nora som går sista året på gymnasiet. Hon oroar sig inför framtiden. Vad hon ska bli, vad hon ska studera och jobba med.

Samtidigt har hennes klasskamrater sökt utlandsstipendium, sommarjobb och universitet. Noras självförtroende blir allt sämre och det sista hon orkar engagera sig i är det kommande valet som alla pratar om.

Men valet kommer och efter det förändras allt. En ny ledningsgrupp tar över skolan och Nora blir en del av den. Hon finner plats och mening. Ända tills hon får uppgiften att sparka sin tidigare favoritlärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.