Ensemblekritik mot nedläggning av pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensteaterns ”Röst” lades ned bara dagar före premiären. Nu berättar pjäsens regissör och dramatiker att ensemblen endast fått positiva reaktioner från teaterns ledning under arbetet.

– Problemet med det här är att det rimmar så illa med hur processen har sett ut, säger dramatikern Johanna Emanuelsson till Kulturnyheterna.

Ledningen för Västerbottensteatern har ännu inte förklarat vad som låg bakom beslutet att bara dagar före premiären 23 september ställa in storsatsningen ”Röst”.

LÄS MER: Föreställningen ”Röst” läggs ner – två dagar innan tänkt premiär

Men pjäsens regissör Shari Sabel Strandmark berättar i dag för Kulturnyheterna att reaktionerna efter en provföreställning av pjäsen inför 120 teaterovana 15-åringar var postitiva.

– De fokuserade, skrattade och applåderade i 66 minuter, vilket är ett jättebra betyg för ett första publikgenomdrag. Men nu läggs den föreställningen ner och vi vet inte varför.

Lades ned efter pressvisning

Efter att ensemblen fått godkänt höll också teaterns konstnärliga ledare och vd Fransesca Quartey en pressvisning av pjäsen, men bestämde bara timmar efter visningen att ”Röst“ skulle läggas ner och aldrig mer spelas – något hon förklarar för Kulturnyheterna med att pjäsen inte hängde ihop.

– Jag hade inte sett hela föreställningen och inte sedan de hade tagit bort nästan 14 minuter av pjäsen.

Att ge ensemblen mer tid för att lösa eventuella problem med manus eller regi var inte heller ett alternativ, enligt Fransesca Quartey.

Men att pjäsen, som skulle ha haft premiär lördag 23 september, nu lagts ned rimmar illa med arbetsprocessen, säger dramatikern Johanna Emanuelsson till Kulturnyheterna.

– Vi är villiga att ta kritik, sådana här saker händer och ibland hamnar man inte i mål. Men problemet med det här är att det rimmar så illa med hur processen har sett ut. Att vi från början blivit påhejade och att vi har varit jättetransparenta och velat ha med alla på tåget. Och hela tiden har vi fått ”ja”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.