Paul Ronge, Sara Danius & Brit Stakston. Foto: Pressbild Paul Ronge Media / Jonas Ekströmer/TT / Pressbild Speakers&Friends

Krishanteraren: ”Har sällan sett en värre sits”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit dramatiska turer kring den Svenska Akademien sedan beskedet i fredags där tre ledamöter meddelade att de omedelbart lämnar akademiens arbete. Fram till dess hade krishanteringen varit lysande, men nu står akademien i fritt fall, menar experterna.

– Jag har sällan sett en värre sits, säger krishanteraren Paul Ronge.

Paul Ronge har jobbat som PR-konsult och rådgivare inom krishantering sedan 1998. Han är imponerad av hur Sara Danius har hanterat krisen.

– Från början skötte hon det helt lysande och föredömligt. Hon medgav premissen och försökte inte skylla ifrån sig.

Krisen i Svenska Akademien

Men i och med att tre ledamöter i fredags meddelade att de inte längre ämnade delta i akademiens arbete ändrades allt. Paul Ronge tror att Sara Danius räknade med att Katarina Frostenson skulle uteslutas i och med den omröstning som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare.

– Hade de fortsatt på den linje som Sara Danius slog upp i början hade den logiska konsekvensen varit en uteslutning av Katarina Frostenson. Nu blev omröstningen istället ett svek mot Danius. Hon är schackmatt, säger han.

Vad kan de göra nu?

– Jag har sällan sett en värre sits i krishantering. Det sista man kan göra är att man är tyst och väntar på att andra katastrofer ska hända i omvärlden så att man själv hamnar under radarn, säger han.

”Det blir fritt fall”

Mediestrategen Brit Stakston menar att Svenska Akademien har hamnat steget efter media. Hon tycker istället att de borde ha förutsett konsekvenserna och haft en tydlig kommunikationsplan efter att det skar sig på mötet.  

– Det blir fritt fall när rapporteringen styrs av de enskilda individernas kommentarer och mediers tolkning av dessa, säger hon.

Hon säger att Akademien har undervärderat hur viktigt det är att använda sig av kommunikation i dagens medielandskap. Att helt stänga dörren till media anser hon vara ett misstag.

– Jag tycker alltid att det finns en poäng i att vara väldigt tydlig kring vad man har för väg framåt.

Vad kan de göra nu?

– De borde kommunicera ut en tydlighet om vad de planerar. Hur ser vägen ut framöver?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet