Kristoffer Triumf har lett sin podcast Värvet i snart två år. Foto: Scanpix

Triumf: ”Tyckte jag var värd en nominering”

Uppdaterad
Publicerad

Podcasten Värvet är nominerad till Stora journalistpriset, i kategorin Årets förnyare.

Värvet har funnits i sin mer eller mindre nuvarande form sedan tidig vår 2012, och räknas som en av Nordens alla största intervjupodcasts.

Vid mikrofonen i sitt hem sitter Kristoffer Triumf, som tar med lyssnarna på ungefär 70-80 minuter långa möten med gäster som Nina Persson, Maria Montazami, Erlend Loe och Jenny Wilson.

Stora journalistpriset

”Känns som ett erkännande”

Han är ganska uppspelt över sin nominering.

– Det är roligt! Det känns som ett erkännande från en ny typ av publik eller sammanhang. Det märktes ganska snabbt att det var något med Värvet som folk gillade. Jag tyckte att jag var värd en nominering, men kände mig inte säker på att andra också skulle tycka det.

Hobbyn blev jobb

Kristoffer Triumf tänkte sig Värvet som en fritidssyssla, men på kort tid har den vuxit och blivit ett ”riktigt” jobb.

– Det var ett hobbyprojekt, som jag trodde kunde göra det lättare för mig att få jobb som redaktör eller komiker. Jag hade inga illusioner om att jag skulle kunna leva på det. Men det har jag gjort i ungefär ett år nu, säger Triumf.

Lättare att boka gäster?

Vad ska då podcastmakaren göra om han faktiskt vinner Stora journalistpriset?

– Jag har ingen aning. Men dels får man ju lite pengar, som jag säkert skulle kunna hitta på något kul för. Det blir inga problem. Men framför allt kanske jag skulle nå en ny publik, som tror att podcasts inte är för dem. Och kanske skulle jag få ännu lite lättare att boka gäster.

Vad händer med Värvet framöver? Vem är drömgästen?

– Jag hoppas att jag fortsätter utvecklas som lyssnare och programledare. Sedan finns det ju idéer om världsherravälde, men dem ber jag att få återkomma om.

– Jag tycker att alla mina gäster är drömgäster. Men Robyn vore väl kul!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stora journalistpriset

Mer i ämnet