Sci-fi och Zelda – så blir spelvåren 2023

Uppdaterad
Publicerad

Många försenade spel är på väg under 2023 så det kommer att bli ett späckat år. Kulturnyheternas Kristoffer Viita listar tre titlar att ha koll på.

Dead Space remake

Året är 2508 och människan har erövrat stjärnorna. Ingenjören Isaac Clarke undersöker ett nödrop på ett rymdskepp men tvingas rymma från muterade lik.

spelrecensioner

Inspirerad av filmer som ”Event Horizon” och ”Alien” kallas ofta ”Dead space” från 2008 för ”världens läskigaste spel”. Trots att det pågår en idéfattig remake-trend i spelvärlden lovar ”Dead space remake” att göra en ”glow up” med uppdaterade färdigheter och ändrat manus. Det är svårt att inte vilja testa den rymdgotiska skräcken på den nya generationens konsol.

Utvecklare: EA Motive

Plattform: PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows PC

Släpps: 27 Januari 2023

Atomic heart

”Atomic heart” utforskar ett kontrafaktiskt scenario i ett alternativt Sovjetunionen 1955. Avancerad robotteknik har utvecklats för att besegra nazisterna, automatisera samhället och implementera ett slags kommunist-internet kallat ”Collectiv 1.0”. En ny uppdatering påstås boosta hjärnan med övermänskliga förmågor, samtidigt som spelaren antar rollen som en mentalt instabil KGB-agent.

Spelet liknar en blandning mellan ”Fallout”, ”Biochock” och ”Dishonored”, helst med med tillhörande avtrubbad humor. Kanske kan ”Atomic heart” utforska den allt suddigare gränsen mellan mänskligt och digitalt medvetande ur ett nytt perspektiv.

Utvecklare: Mundfish

Plattform: Microsoft PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

Släpps: 21 februari 2023

The Legend Of Zelda: Tears Of The Kingdom

I spelvärlden finns nästan ingenting lika högtidligt som ett nytt ”Legend of Zelda”.

”Tears Of The Kingdom” uppdaterar anime-estetiken från föregångaren ”Breath of the wild”, den här gången verkar en stor del av handlingen utspela sig bland flytande öar uppe ovan molnen. Inte helt olikt en Miyazakifilm.

Nintendo har hållit mycket hemligt och vi vet väldigt lite utöver att detta lär bli en av årets spelupplevelser. Serien som började 1986 har ständigt lyckats förnya sig utan att förlora sin själ.

Utvecklare: Nintendo

Plattform: Nintendo Switch

Släpps: 12 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelrecensioner

Mer i ämnet