Efter Kulturnyheternas avslöjande är köpare kritiska mot auktionshusen.

Efter konstbluffen – köpare starkt kritiska mot auktionshusen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning visar att ansedda auktionshus som Bukowskis sålt vidare bluffkonst av de falska signaturerna Alexander Vasilenko och Tom Moore. Nu riktar flera köpare hård kritik mot auktionshusen.

– De borde ha bättre koll, säger en köpare som vill vara anonym.

Kulturnyheternas granskning visar att signaturerna Alexander Vasilenko och Tom Moore är förfalskningar och att konstnärerna inte tycks existera.

Men auktionshusen själva gör inte några särskilt noggranna kontroller av konsten de handlar med, enligt en person som både köpt och sålt verk av Vasilenko via Bukowskis och Stockholms auktionsverk. 

– Det har aldrig varit några problem. De kollar lite snabbt i sin historik och ser att det har sålts innan och då säljer de igen. Min erfarenhet är att de inte lägger mer tid eller energi än så. Det i sin tur gör det säkert lättare för sådana här bedrägerier att existera, säger köparen.

Köparen ifrågasätter även auktionshusens agerande när bedrägerierna avslöjas.

– Det tråkiga är att det är låg transparens hos auktionshusen och locket på direkt, säger köparen.

”Man känner sig lurad”

Ett annat par som köpt Vasilenko-konst berättar att de köpte verket på ett konstgalleri. Galleristen talade sig varm om Alexander Vasilenko. Han beskrevs som en hantverksskicklig konstnär som snart skulle bli väldigt berömd. Han var stor i Frankrike och målade i olja, sa galleristen.

Paret trodde sig köpa en litografi utifrån en av hans oljemålningar och betalade 6000 kronor. Kulturnyheternas granskning visar att det rör sig om enkla Photoshop-montage som sålts under falsk signatur. Konstnären tycks inte existera.

– Det är klart att man känner sig lurad, säger paret.

”De borde ha bättre koll”

Paret kommer inte att försöka få pengarna tillbaka eftersom de tycker om bilden och det inte rör sig om några stora summor för dem. Men även paret är kritiska till att konsthandlare och auktionshus inte gör bättre kontroller. Som konsument räknar man med att välrenommerade auktionshus ska veta vad de säljer, menar de. 

– Det är väldigt märkligt. De borde ha bättre koll, säger köparna.

Enligt John Peter Nilsson som är curator på Moderna museet har auktionshusen en viktig funktion på konstmarknaden, när det gäller hur högt ett konstverk värderas.

I videon kan du höra John Peter Nilssons resonemang.

Bukowskis: ”brast i våra rutiner”

Kulturnyheterna har upprepade gånger sökt Bukowskis för en intervju. Auktionshuset, som sålt 96 verk av de påhittade konstnärerna, vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett pressmeddelande att de har brustit i sina rutiner. Bukowskis skriver att de nu ska kontakta dem som köpt den falska konsten.

Stockholms auktionsverk skriver i ett mejl att köparna av bluffkonsten kan returnera den. De skriver även att deras experter ”ständigt arbetar med att kontrollera och verifiera konstens äkthet”.

Auktionsverket skriver vidare att de säljer hundratals föremål dagligen och att det ibland sker misstag: ”i det fall misstag sker så ser vi alltid till att rätta till det så att den enskilda konsumenten inte kommer i kläm” skriver Stockholms auktionsverk.

Vet du mer? Tipsa oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.