Kritik mot bevakning av Gift vid första ögonkastet: ”Journalister borde veta bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har både deltagare och programledning gått ut och kritiserat vad som skrivs om deltagare i Gift vid första ögonkastet, både i sociala och traditionella medier.

– Det är fruktansvärt att till och med journalister som borde veta bättre gör så, säger Maxine Nordlindh, tidigare deltagare.

I veckan har både experter i programmet, tidigare deltagare och SVT:s programansvariga riktat kritik mot hur Gift vid första ögonkastet-deltagarna omskrivs i media. 

Christina Hill, ansvarig utgivare på SVT Göteborg, skriver i ett blogginlägg på SVT:

”Det vi nu ser exempel på i vissa krönikor och artiklar är rena karaktärsmorden, där man kan utsättas för att få sina personlighetsdrag granskade, kritiserade och avfärdade på ytterst godtyckliga grunder” och menar att etablerade medier borde ta större ansvar.

Hon skriver dock inte exakt vilka publiceringar eller vilka medier hon vänder sig emot.

”Fruktansvärt”

Maxine Nordlindh var med i programmet förra året. Hon säger att hon och hennes make Emil kom lindrigt undan i traditionella medier, men att andra deltagare i programmet omskrevs på ett sätt hon beskriver som personangrepp.

– Det är fruktansvärt att till och med journalister som borde veta bättre gör så. Det har även hänt i år, jag tycker det är extremt lågt, säger hon.

Även Kalle Norwald, sexolog och expert i programmet, har skrivit på Instagram att tonen mot deltagarna på internet är hatisk: ”Den typ av kommentarer deltagare får rörande matvanor, kroppsspråk, utseende och personlighet som nu syns i vissa forum gör mig arg och ledsen och är på inga sätt okej.”

”Vi är riktiga människor”

Att bli offentlig, speciellt i realitysammanhang betyder att man får räkna med mer uppmärksamhet, men Maxine Nordlindh vill ändå påminna om att deltagarna är i en utsatt situation.

– Ibland känns det som att folk inte tänker att vi är på riktigt, att det bara är tv, men vi är riktiga människor som söker kärleken, man offrar så mycket för det här.

I framtiden hoppas hon att deltagarna kan bli lite bättre förberedda.

– Det blev mer än vi hade räknat med. Programmet fick ett uppsving förra året, det skrevs mer, folk satt inlåsta under coronan. Vi blev förberedda, men det är i behov av utveckling, säger Maxine Nordlindh.

Kulturnyheterna har sökt Christina Hill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.