Komikern Chris Rock leder Oscarsgalan 2016. Foto: TT

Kritik mot helvit gala

Uppdaterad
Publicerad

På Oscarsfronten intet nytt.

Åtminstone inte på representationsplanet.

Nu kritiseras galan för att – ännu ett år – bara nominera vita skådespelare till de finaste priserna.

Trots att den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu (i år igen) kniper de mest prestigefulla nomineringarna för sin senaste film ”The Revenant”, är det helvita skådespelare som syns på duken, och nu kan prisas för sina insatser. Filmen är nominerad i 12 kategorier.

Bara vita skådisar

Leonardo DiCaprio och Tom Hardy har chans att vinna Oscarsstatyetter för sina rollprestationer i González Iñárritus storfilm. I de fyra skådespelarkategorierna: Bästa kvinnliga respektive manliga biroll, och Bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll, finns inte en enda skådespelare med annan hudfärg än vit.

Oscarsgalan 2016

Protester på nätet

Efter att nomineringarna presenterades på torsdagen startade därför hashtaggen #OscarsSoWhite i sociala medier, där många uttryckte sin frustration över bristen på representation bland de nominerade till filmvärldens finaste pris.

I år hålls Oscarsgalan den 28 februari i Los Angeles. Några spridda skurar hopp föll dock över att Chris Rock – komikern som leder galan, kanske kan uppmärksamma faktumet under den världsbevakade galakvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet