Flera böcker har på senare år dragits in eller reviderats efter att författarna blivit kontroversiella. Foto: Nordstedt förlag/TT

Flera förlag rensar ut böcker av kontroversiella författare – möts av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en tv-profil nyligen erkände sexköp valde förlaget att stoppa all försäljning av hans tidigare böcker. I samband med metoo-hösten valde Norstedts att dra in Martin Timells bok Hemmafixarbiblen, för att sedan ge ut den på nytt utan Timells namn.

– Klart är ju att det blivit en tilltagande ”cancel-kultur”, säger Karin Olsson, kulturchef, Expressen.

I samband med att en känd tv-profil erkände sexköp tidigare i maj valde Bonnier att stoppa försäljningen av hans böcker. Efter metoo-hösten 2017 valde förlaget Norstedts att dra in  en annan tv-profil, Martin Timells, bok och ge ut den på nytt utan hans namn, skriver Expressen. Timell åtalades efter anklagelser som lyfts under metoo-hösten, men friades av både tingsrätten och hovrätten.

”Tilltagande cancel-kultur”

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, tycker att exemplen belyser en ny sorts hantering av verk av författare som blivit persona non grata i allmänhetens ögon.

– Klart är ju att det blivit en tilltagande cancel-kultur. När en person hamnar i ofördelaktigt ljus, särskilt när det handlar om metoo-relaterade frågor eller sexköp, blir det som att alla måste ta sina händer från det här personen, säger hon:

– I det här aktuella exemplet rensar Bonnier fakta bort 13 titlar. Vi såg detta hända under metoo också och då var det Norstedts som rensade bort en annan tv-kändis som hamnade i metoo-relaterad debatt.

”Moraliskt förkastligt”

Norstedts drog tillbaka Martin Timells bok Hemmafixarbibeln 2017, som sedan gavs ut på nytt utan hans namn. Enligt Martin Timell gav han gav medförfattarna tillstånd att ta bort hans namn, men är ändå kritisk.

– Jag var så trasig och så jagad och av hänsyn till med skribenterna sa jag ja så att de skulle kunna försörja sig. Det fanns inte en chans i världen att prata med Norstedts. Juridiskt har de säkert torrt på fötterna, moraliskt tycker jag att det var förkastligt, säger han till Kulturnyheterna.

Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts tycker att frågan är utagerad, men säger ändå att det rör sig om en reviderad version av boken och att det då inte är konstigt att författare faller bort.

– Vi uppfattar det som att upphovspersonerna har reviderat nyutgåvan.

Många klandervärda

Karin Olsson tycker att det finns anledning att vara försiktig innan man väljer att rensa ut böcker.

– Det finns väldigt många författare som anses moraliskt klandervärda eller blivit dömda för något. Jag tycker inte att instinkten ska vara att ”nu ska vi rensa bort alla böcker av den här människan”, säger hon.

Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier, har tidigare kommenterat:”Det är svåra avvägningar och viktiga beslut, men också känsligt eftersom det rör samarbetet mellan författare och förlag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.