Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tv-profil utreds för oaktsam våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En välkänd tv-profil greps på torsdagen och erkände i en tv-intervju under fredagen att han köpt sex. Nu ska en åklagare utreda om profilen även gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

Under fredagen intervjuades profilen i tv där han erkände att han köpt sex. Profilen antydde även att personen han köpt sex av var där mot sin vilja.

– Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad, sa han i intervjun.

Ska utredas

Uttalandet resulterade i flera anmälningar om oaktsam våldtäkt – och nu ska ärendet utredas vid City åklagarkammare i Stockholm.

Även ärendet om köp av sexuell tjänst flyttas över från Västerorts åklagarkammare till City, vars åklagare nu leder såväl utredningen om köp av sexuell tjänst som oaktsam våldtäkt.

– Ingen har i nuläget delgivits misstanke om brott för oaktsam våldtäkt, säger Anneli Hanström, chefsåklagare vid City åklagarkammare.

SVT har sökt kammaråklagare Daniel Suneson som handlägger ärendet.

På bar gärning

Tv-profilen ska ha tagits på bar gärning när polisen under natten till fredagen slog till mot flera sexköpare på Östermalm och i Vasastan. Totalt lagfördes elva män i razzian.

Insatsen leddes av Norrmalmspolisen. På plats vid razzian var även polisens ungdomsgrupp, människohandelsgruppen samt socialförvaltningen.

SVT söker tv-profilen.

Att döma någon för oaktsam våldtäkt blev möjligt efter att den nya samtyckeslagen trädde i kraft 2018.

Tidigare har det krävts hot, våld, tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Nu utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte frivilligt så är det olagligt.

I april 2019 dömdes en 69-årig man för oaktsam våldtäkt, efter att ha köpt sex av en prostituerad som förts till Sverige av två män från Rumänien.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer