Experten: Använd samtyckeslagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Läkare i Världen vill att polisen i högre utsträckning använder sig av samtyckeslagstiftningen eftersom de prostituerade inte blir målsägande genom den vanliga sexköpslagen.
– Det är väldigt viktigt att man fokuserar på de utsatta i det här säger Eliot Wieslander, som är generalsekreterare för organisationen.

Natten till fredag genomförde polisen ett tillslag mot misstänkta sexköpare i centrala Stockholm. Elva män greps, en av dem en stor tv-personlighet. Enligt uppgifter från polisen kommer flera av kvinnorna i razzian från Europas fattigaste länder.

Eliot Wieslander är generalsekreterare för den ideella organisationen Läkare i Världen som arbetar med att försöka hjälpa personer från fattiga länder i Europa som säljer sex i Sverige.

– De här kvinnorna får inte tillgång till vård, de har en fruktansvärd situation i hemlandet med barn som svälter. Får du inte pengar när du tigger är det lätt att bli offer för andra krafter, till exempel människohandel,  säger Eliot Wieslander.

”Viktigt fokusera på de utsatta”

Organisationen vill att polisen i högre utsträckning använder sig av samtyckeslagstiftningen eftersom de prostituerade inte blir målsägande genom den vanliga sexköpslagen.

– Är du målsägande får du en offerstatus och kan få tillgång till hjälp på olika sätt. Om man bara använder sexköpslagen är sexhandelns offer inte ens berättigade skadestånd och får inte vara med i en process. Det är väldigt viktigt att man fokuserar på de utsatta i det här.    

– Vi har sett att personer har kunnat få skadestånd från den som köpt sex i de fall där man har använt samtyckeslagstiftningen, säger Wieslander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer