Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SD och KD:s kritik mot regeringens kulturbudget. Foto: TT

Kritik mot kulturbudgeten: ”Här missar regeringen väldigt stort”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen glömmer civilsamhället, vården av kulturarvet och satsar för lite på att locka utländska filminspelningar till Sverige. Det menar företrädare för KD och SD efter att ha gått igenom höstens kulturbudget.

– Det första som slår mig är underskottet på gemenskap, säger Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Kulturminister Amanda Lind (MP) beskriver höstens kulturbudget som den mest omfattande någonsin. Bland annat avsätts 745 miljoner kronor till ett stimulanspaket för att få igång kulturlivet efter pandemin.

– Vi tycker likadant och satsar lika mycket där. Där ska jag ge regeringen ett godkännande, säger Roland Utbult (KD) om stimulanspengarna.

Men pandemin har gjort de ensamma ännu ensammare, säger han.

Kristedemokraterna efterlyser därför satsningar på civilsamhället och kulturen för att aktivera barn och unga, äldre och människor med funktionsvariationer.

– Det första som slår mig är att det finns ett underskott på gemenskap. Kulturen är ett viktigt inslag för människor om man är ensam. Det kan handla om konserter, teater och om föreningsliv och volontärer som stöttar upp. Där missar regeringen väldigt, väldigt stort, säger Roland Utbult.

”Spretig budget”

Sverigedemokraterna saknar pengar till vård av kulturarvet, säger partiets kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson

– Det är en rätt så spretig, förvisso omfattande budget. Man satsar mångmiljonbelopp på det fria kulturlivet men ser fortfarande inte behovet av kraftiga satsningar på kulturarvet som vi efterlyst länge.

SD vill öka den kyrkoantikvariska ersättningen för att hålla landets kyrkor i gott skick och satsa mer pengar på Riksarkivet, Riksantikvarieämbetet och kulturturismen som haft det magert under pandemin.

SD: Snål satsning på filmen

Regeringen har meddelat att man kommer att utveckla och införa produktionsrabatter för att locka fler filminspelningar i Sverige, något som länge efterfrågats av branschen.

100 miljoner kronor kommer att avsättas varje år i en permanent satsning. Det är mindre än de 300 miljoner som branschen tidigare hoppats på, och som Tillväxtverket rekommenderade i en utredning av förslaget 2017.

Sverigedemokraterna tycker att regeringens filmsatsning är för snål.

– Det är långt ifrån de 300 miljoner per år som branschen efterfrågat och långt ifrån tillräckligt, säger Aron Emilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer