Nicholas Ringskog Ferrada-Noli är kritisk mot Musikförläggarnas nya policy. Foto: Musikförläggarna/Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Kritik mot Musikförläggarnas beslut: ”Ängsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Musikförläggarna kommer inte längre att dela ut priser till brottsmisstänkta upphovspersoner.

– Jag tycker det är ett ängsligt beslut, säger musikkritikern Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

Musikförläggarnas pris instiftades 2003 och syftar till att uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare.

Beslutet att sluta ge priset till upphovspersoner som är förövare eller gärningspersoner följer i kölvattnet av flera omdebatterade prisutdelningar genom åren. Musikförläggarna anser det inte försvarbart att hylla personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar.

– Det de säger med det här utspelet är att ”vi tänker inte enbart bry oss om konstnärlig kvalitet, vi tänker bry oss om vad de här yrkesutövarna gör i sitt privatliv och hur deras kriminella register ser ut”, säger Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

”Pinsamt”

Kulturskribenten Jack Hildén kallar beslutet ”pinsamt” på Aftonbladets kultursida. Han frågar sig också vad man tror att beslutet ska göra för skillnad.

”Kommer folk sluta skjuta varandra nu när Yasin inte längre kan bli 'Årets textförfattare'? Är de socioekonomiska problemen lösta nu, och inte längre i behov av att skildras i kulturen? ”, skriver han bland annat.

”Gäller det också skattesmitare?”

Även kulturskribenten Gabriel Zetterström är kritisk och ställer sig undrande inför hur Musikförläggarnas avgränsningar kommer att se ut.

”Ta Swedish House Mafia, den albumaktuella DJ-trion som i höstas avslöjades med att gömma pengar på Brittiska Jungfruöarna. Gäller Musikförläggarnas nya giv också eventuella skattesmitare? Något säger mig att det inte är med tanke på vita housemiljonärer riktlinjerna utformats.”, skriver han i Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.