Efter att Musikförläggarnas pris för årets låt gick till rapparen Dree Low, som dömts till fängelse för rån, lovade branschorganisationen att se över sina rutiner. Foto: Stina Stjernkvist / TT/ Lennox PR

Musikförläggarna slutar dela ut priser till brottsmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Musikförläggarna kommer inte att dela ut pris till upphovspersoner som är ”förövare eller gärningsmän”, det meddelar man efter flera omdebatterade prisutdelningar genom åren.

–  Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Branschorganisationen Musikförläggarna delar årligen ut pris till några av det gångna årets mest framstående låtskrivare, textförfattare och kompositörer. Bland de som tidigare tagit emot priset syns artister som Ane Brun, Einár och Robyn.

Men efter förra årets prisutdelningar – där P3 Guld, Grammisgalan och Musikförläggarna delade ut pris till artister som var misstänkta eller dömda för brott – har de svenska musikgalornas etik debatterats. Efter att Musikförläggarnas pris för årets låt gick till rapparen Dree Low, som dömdes till fängelse för rån samma månad, lovade branschorganisationen att se över sina rutiner. Nu meddelar Musikförläggarna att man ändrar villkoren för priset.

– Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Jurister och inkluderingsexperter tillsätts

Branschorganisationen arbetar nu tillsammans med externa jurister och hållbarhetsexperter- och inkluderingsexperter på att ta fram nya riktlinjer för prisutdelningen. Även branschkollegor och medlemmar kommer att ha möjlighet att lämna synpunkter, skriver man i pressmeddelandet. De nya riktlinjerna kommer att införas under årets utdelning i november i år.

– Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Musikförläggarnas pris instiftades 2003 och syftar till att uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.