Netflixs nya realityserie Byron Bae följer australiska influensers i Byron Bay men har kritiserats av lokalbefolkningen. Foto: Netflix/7News

Kritik mot realityserien Byron Baes: ”Gör vår stad till ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Netflixs nya realityserie “Byron Baes” följer ett gäng influensers bland lyx, drinkar och selfies i den australiska kuststaden Byron Bay. 

Men nu får serien hård kritik från lokalinvånare som inte tycker att serien stämmer överens med stadens verklighet.

Netflix släppte nyligen den första säsongen av realityserien Byron Baes som har kritiserats av flera lokala Byron Bay-bor.

Artisten och musikproducenten Billy Otto var från början tänkt att vara med i serien men valde att dra sig ur efter kritiken.

– Serien ger ingen rättvis bild av det vackra som finns här. Den gör vår stad till ett skämt, säger Billy Otto.

Kritiken handlar enligt honom främst om att serien bidrar till gentrifiering av Byron Bay och att fokuset på deltagarnas nyandlighet med kristaller och egna ceremonier inte gör stadens starka närvaro av ursprungsbefolkningen kultur och riter rättvisa.

Dessutom syns inte de förödande översvämningar som staden nyligen drabbats av.

Protester mot serien

Protester på sociala medier och i form av surfare som formar en mänsklig stoppsymbol är några av åtgärderna som har tagits till i försök att stoppa serien. Flera lokala café- och restaurangägare har dessutom nekat filmteamet tillstånd att filma i deras lokaler. 

När Billy Otto blev tillfrågad att vara med i serien trodde han att den skulle handla om konstnärliga personer som var intresserade av skapande och bevarandet av miljön i Byron Bay. Istället menar han att serien mer handlar om skvaller, avundsjuka och rivalitet.

– Byron Bay har så mycket att erbjuda. Det finns något speciellt med kulturen här och serien visar inte djupet av andlighet, nyfikenhet, utforskande och hälsosam livsstil som människor flyttar hit för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.