pressbild Mulan/ Uigurer protesterar/ Fånglägret i Xinjiang Foto: TT

Kritik mot ny Mulanfilm – fångläger finns på inspelningsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Disney får kritik för den nya, otecknade versionen av filmen Mulan. Filmen spelas delvis in i provinsen Xinjiang, där den kinesiska regimen anklagats för allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter.

Den otecknade storfilmen är en remake av den animerade klassikern från -98, som handlar om en ung kvinna som tar sin pappas plats i armén.

Filmen är delvis inspelad i provinsen Xinjiang, där den kinesiska regimen anklagats för allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter, vilket orsakat kritik mot Disney.

Tackar kinesisk säkerhetsbyrå

Bland annat rapporterar The Washington Post att Disney i filmens eftertexter tackar fyra propaganda-avdelningar samt säkerhetsbyrån i Xinjiang.

Regionen, som ligger i nordvästra Kina, är känd för sina fängelselika omskolningsläger, där framförallt personer ur den muslimska minoritetsgruppen uigurer hållits fångar och tvingats lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

I sociala medier uppmanar nu många till bojkott av filmen.

Inte första gången Mulan får kritik

Det är inte första gången produktionen får kritik. Under protesterna i Hongkong uttalade filmens huvudrollsinnehavare Liu Yifei stöd för polisen, som anklagats för övervåld mot demonstranter.

Uttalandet väckte kritik, och på sociala medier uppmanade många till bojkott.

Kulturnyheterna har sökt Disney, som inte vill svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.