Alfons Karbuda, ordförande för SKAP, kritiserar Epidemic Sound och SVT. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Kritik mot SVT:s hantering av musikrättigheter: Det är inte okej

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt internationellt upprop anklagar musikföretaget Epidemic Sound för att kränka den ideella upphovsrätten och beröva upphovspersoner sin rätt till ersättning. I Sverige får SVT återigen kritik för sitt avtal med företaget.

Kompositörer som är ansluta till STIM, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, har avtal som gör att de får pengar varje gång som deras musik spelas i till exempel tv-jinglar.

Men det svenska musikföretaget Epidemic Sound jobbar på ett annat sätt.

Företaget köper rättigheterna till instrumentalmusik av kompositörer och säljer den vidare. I stället för kompositörens namn så visas bolagsnamnet ”Epidemic Sound” som upphovsmakare när musiken spelas. Företaget tar sig även rätten att sälja musiken ett obegränsat antal gånger.

”Vår bransch är i kris”

Nu går flera internationella musikorganisationer som AEPO, ESCA och FIM ut i ett upprop där man ”vill stoppa Epidemic Sounds rättslösa affärer”.

– Vår bransch är i kris och de som kanske drabbas hårdast är upphovspersoner och utövare, säger Alfons Karabuda, ordförande för SKAP, intresseorganisationen för Sveriges musikskapare, som stödjer uppropet.

Kompositörerna har ju frivilligt skrivit på kontrakt med de här förutsättningarna. Vad är problemet?

– När man är en svagare avtalspart så har man inte alltid valet att säga nej. Det finns olagligheter i Epidemic Sounds kontrakt. Man kan inte fråntas den ideella rätten till sin musik: rätten att förknippas med det man skapat. Det är inte i enlighet med upphovsrättslagen.

”Ska berika musiklivet”

Det är vanligt att de stora svenska tv-kanalerna använder sig av musik från Epidemic Sound. SVT är en av kunderna.

– SVT går med på att Epidemic Sound ska synas i eftertexterna i stället för att skriva ut de upphovsmakare som skapat musiken. Public Service ska stå för mångfald och för att berika ett musik och kulturliv. Då är det inte okej att ha ett avtal med det här företaget, säger Alfons Karabuda.

Men Rebecca Barzegar, förhandlingschef på SVT, håller inte med om kritiken.

– Epidemic Sound står för en mindre del av musiken SVT använder, ungefär 5-8 procent. Det finns ingen olaglighet i deras modell. Man kan avsäga sig rätten att bli namngiven som upphovsperson.

”Inte kollat fakta”

Epidemic Sounds vd Oscar Höglund skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att upphovsrättsorganisationerna inte har på fötterna. Han skriver även att kompositörerna får hälften av de royaltyintäkter deras musik spelar in.

”Återigen har ECSA dömt ut Epidemic Sound utan att kolla faktauppgifter med oss. Vår dörr står alltid öppen för de organisationer som vill kontakta oss  – eller musikerna vi arbetar med – om hur vi stöttar dem kreativt och finansiellt genom våra utbetalningar och 50-50-royaltymodell.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.