Alesso och Rebecca & Fiona spelar på den kritiserade festivalen. Foto: Amy Harris/Claudio Bresciani/TT

Alesso och Rebecca & Fiona uppträder i Saudiarabien – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca & Fiona, Alesso och Axwell är några av de svenska artister som spelar på musikfestivalen Soundstorm i Saudiarabien i december. Landets regim har under de senaste åren anklagats för grova brott mot mänskligheten och artisterna uppmanas nu ställa in, det rapporterar Dagens Nyheter.

Festivalen MDLBEAST Soundstorm anordnas i huvudstaden Riyadh av Saudiarabiens underhållningsmyndighet. Bland de svenska bokningarna finns popduon Rebecca & Fiona, Axwell och Alesso. Nu riktas kritik mot artisterna som grundar sig i att arrangören MDLBEAST samarbetar med Saudiarabien vars regim anklagas för grova brott mot mänskligheten, skriver DN.

Human Rights Watch kritiska

Human Rights Watch är en av dem som nu risar Soundstorm. Måns Molander är Sverigechef och menar att evenemanget fyller ett underliggande syfte.

–Festivalen är en del av en väldigt medveten saudisk strategi för att projicera en mer modern och öppen bild för omvärlden av Saudiarabien, än vad deras “track record” av övergrepp och kränkningar av mänskliga rättigheter egentligen pekar på, säger Måns Molander till DN.

Ytterligare kritik kommer från Michael Stangl, chef för den tyska CTM festival, som uttryckte sig på twitter. “Om du gillar pengar så mycket att du tar den från en regering som dödar journalister och har dödsstraff för att vara homosexuell, då borde du verkligen ställa dig själv några allvarliga frågor”, skriver han.

Justin Bieber uppmanad att ställa in konsert

Hatice Gengiz är fästmö till den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi som mördades på Saudarabiens konsulat i Istanbul 2018. I ett öppet brev i Washington Post vädjade hon tidigare i veckan till Justin Bieber att ställa in en kommande konsert i vid ett Formel 1-evenemang i Jidda, Saudiarabien. Hon menade att hans avbokning skulle “sända en stark signal till omvärlden”.

Även Human Rights Watch uppmanar Bieber att avboka.

Kritiserats tidigare

Det här är inte första gången som festivalen kritiseras, 2019 arrangerades Soundstorm för första gången. I samband med det anklagades ett flertal artister för att ha tagit emot pengar för att delta i eventet.

SVT har sökt Rebecca & Fiona, Axwell och Alesso för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer