Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Parkteatern i Stockholm om dagens publikbesked. Foto: TT

Kulturbranschen om publikbeskedet: Glädje och osäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Kulturbranschen tar emot dagens besked om lättade publikrestriktioner med behärskad tillförsikt.
– Några kommer att springa till våra teatrar av ren glädje och lycka, andra kommer att fortsätta känna sig osäkra, säger Kungliga operans chef Birgitta Svendén till TT.

Under regeringens pressträff presenterades en avveckling av restriktionerna i fem steg.

Det första steget träder i kraft 1 juni, då publik på 50 personer, med anvisade sittplatser, kommer att tillåtas inomhus.

Den 1 juli, då steg två inleds, kan 300 personer tillåtas inomhus vid anvisade sittplatser. Utomhus kan en publik på 3 000 personer tillåtas vid anvisade sittplatser.

I steg fyra, som preliminärt inleds i september, är regeringens plan att ta bort publikbegränsningarna helt för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

”Vad vi har längtat efter dagens besked. Att fler museer kan öppna upp för besökare igen sätter nödvändig fart på museernas ekonomi, nu hoppas vi på en sommar när besökarna kan återvända till sina favoritmuseuml”, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer, i ett pressmeddelande.

Osäkerhet kring avstånd

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, tar emot beskedet med glädje.

– Nu har man ju datum och tydliga besked om vad som händer i varje steg och det är vi jätteglada för. Vi har efterfrågat det här länge, eftersom vi behöver börja planera, säger han.

Samtidigt efterlyser han ytterligare tydlighet kring föreskrifterna.

– Det handlar om sådant som om man ökar antalet besökare som sitter eller står – är det fortfarande en meters avstånd som gäller och hur länge ska det vara det? Men det kommer väl att komma allt eftersom, säger han.

”Några kommer springa till teatern”

Kungliga Operan i Stockholm gav under dagen besked om att öppna för publik igen i början av september.

– Några kommer att springa till våra teatrar av ren glädje och lycka, andra kommer att fortsätta känna sig osäkra, säger operachefen och vd:n Birgitta Svendén.

”Förebereder oss för osäkert år”

Efter otaliga turer kring smittläge och publikregler det senaste året vågar man dock inte ta ut segern i förskott.

– Vi förbereder oss för ännu ett osäkert år, det finns en osäkerhet även inför 2022. Jag tror aldrig att saker och ting kommer att bli som före pandemin. Vi har haft väldigt lång framförhållning, där har vi fått lära oss att vad som helst kan hända, säger Birgitta Svendén.

Biograferna öppnar

Under dagen kom Svenska Bio, med totalt 38 biografer på 35 platser i Sverige, med besked om att man slår upp portarna för 50 personer från den 1 juni.  Förra veckan meddelade även Filmstaden att man återöppnar från den 1 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet