Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Trädgårdh, professor i historia: ”Jag är inte så förtjust i varken kanonbegreppet eller idén om en lista”. Foto: Henrik Norrsell

Kulturkanonutredaren: ”Min första impuls var att säga nej”

Publicerad

Regeringen vill se en kulturkanon och först var tanken att Svenska Akademien skulle hjälpa till att ta fram den. Efter att ha fått nej landade uppdraget på Lars Trädgårdh, men även han var tveksam.

– Min första impuls var att säga nej, säger han.

Just nu pågår konferensen Folk och kultur där stora delar av kultursverige samlas och i fyra dagar diskuterar dom mest brännande kulturfrågorna. En av dem är den om kulturkanon, det vill säga en gemensam kulturell referensram.

Tanken är att lyfta fram vissa konstnärliga verk som anses utgöra en del av landets kulturkanon.

Lars Trädgård är ordförande i kommittén som ska ta fram en svensk kulturkanon, men är inte särskilt förtjust i begreppet – eller tanken på att ha en lista.

”Underinvesterat i svensk kultur”

– Min första impuls var att säga nej. Det är inte riktigt mitt område. Men sen kom jag att tänka på att Sverige faktiskt befinner sig i ett läge där vi behöver ha lite mer funderingar kring det gemensamma vi:et, säger han och fortsätter:

– Vi har levt i under lång tid nu i en idé om mångkultur och vi har kanske lite underinvesterat i vad svensk kultur är, både för oss själva och för alla de människor som kommer till Sverige. Det finns ett intresse och ett sug efter den här typen av samtal och diskussion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.