Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland vill öppna ett forskningscenter för bland annat kultur i den övergivna gruvbyn Pyramiden på Svalbard. Foto: TT

Kulturkrig mellan Ryssland och Norge i arktisk spökstad

Publicerad

Spökstaden Pyramiden på den norska ögruppen Svalbard har blivit spelplats för hybridkrigföring i kulturens namn. Det säger norska experter. Ryssland vill starta ett forskningscenter som ska ägna sig åt kulturhistoria i den övergivna gruvbyn – trots att Norge bestämt säger nej.

Ögruppen Svalbard i Norra ishavet tillhör Norge, men enligt ett traktat från 1920 har andra länder, däribland Sverige och Ryssland, tillträde till öarna och rätt att bedriva näringsverksamhet där.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har länderna i Arktiska rådet pausat samarbetet med Ryssland och tonläget mellan Norge och Ryssland har trappats upp. Svalbards läge är av militärstrategisk betydelse och konflikten är tydlig i spökstaden Pyramiden, en övergiven by som fram till 1998 var plats för rysk gruvbrytning.

”Försöker locka Kina och Indien”

Kultur har den senaste tiden blivit ett medel i konflikten. Ryssland har gjort klart att de vill öppna ett forskningscenter i Pyramiden, som bland annat ska ägna sig åt forskning om kulturhistoria och bjuda in BRICS-länder att delta. Norge motsätter sig förslaget eftersom miljölagstiftningen på Svalbard tillåter endast begränsad forskningsverksamhet av den naturvetenskapliga typ som bara kan bedrivas på ögruppen.

– Ryssland behöver nya allierade och försöker locka till sig Kina och Indien. Det är ett symbolpolitiskt utspel av Ryssland som vill utmana norsk rättsprincip och lagstiftning på Svalbard, säger Kari Aga Myklebost, professor i historia och Rysslandsstudier vid Norges arktiska universitet.

Har rest stort ortodoxt kors

Ett stort ortodoxt kors välsignat av biskop Vladika Iakov, ibland kallad för Putins favorit och förlängda arm i Arktis, har också vållat konflikt efter att det restes i byn förra året.

– Iakov kom till Pyramiden för att inviga korset. Han kastade heligt vatten och det har omskrivits i rysk media som del av en pånyttfödelse av platsen, säger Kari Aga Myklebost.

Se mer om konflikten på Svalbard i klippet ovan.

BRICS-länderna

BRICS är en grupp länder vars uttalade syfte är att utgöra en motpol till västländernas ekonomiska dominans. Gruppen har växt sedan millennieskiftet då fyra länder identifierades som de då snabbast växande tillväxtekonomierna: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, vilket gav förkortningen BRIC på engelska. Senare tillkom Sydafrika och BRIC blev BRICS. I början av 2024 tillkom ytterligare fyra länder: Egypten, Etiopien, Förenade Arabemiraten och Iran.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.