SD:s gruppledare Henrik Vinge och kulturminister Parisa Liljestrand (M) Foto: TT

Kulturministern om SD:s mediekritik: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att politiker är kritiska till medieföretag är i sig inget nytt, men under den senaste veckan har toppolitiker inom Sverigedemokraterna vänt sig direkt mot enskilda publiceringar och journalister, samt uppmanat till att inte läsa en av landets största tidningar. ”Olyckligt”, tycker kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Under den senaste veckan har Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge (SD) anklagat Sydsvenskan för att skrämma upp barn med felaktig rapportering om förestående avvisning och indragningar av uppehållstillstånd. I en intervju med tidningen uppmanade han även läsaren att sluta läsa Sydsvenskan.

– Jag tycker framförallt att det tyder på en okunnighet. Det låter som att han inte riktigt har förstått vilken roll granskande journalistik och journalistik överhuvudtaget har i det demokratiska samhället, säger Jonas Kanje, chefredaktör på Sydsvenskan till Kulturnyheterna.

Men kritiken kommer även från andra håll inom partiet. Riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) kallar i ett Youtube-klipp SVT:s klimatjournalistik för skrämselpropaganda och pekar ut en enskild journalist som varit involverad i publiceringen.

Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet, och Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, riktar hård kritik på Twitter mot publiceringar gjorda av vänstertidningen Dagens ETC då de menar att dessa inte stämmer överens med verkligheten.

Kulturministern: ”Olyckligt att kritisera på det sättet”

När den nyligen tillträdda kulturministern Parisa Liljestrand (M) kommenterar SD:s utspel menar att hon det inte är hennes uppgift att recensera andra partiers politik och uttalanden. Samtidigt menar hon att partiets tonläge inte är optimalt.

– Jag tycker att det är olyckligt att man väljer att kritisera på det sättet. Jag tycker att vi allihopa, såväl i Sveriges riksdag och i samarbetsregeringen har ett ansvar. Att stå upp för att det fria ordet också gäller alla typer av medier, säger hon till Kulturnyheterna.

Sverigedemokraterna – ”demokrati bygger på det öppna samtalet”

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna som väljer att kommentera kritiken med en skriftlig kommentar:

– En sund demokrati bygger på det öppna samtalet, då får man finna sig i att stundtals bli kritiserad, det gäller även kulturvärlden och media i stort, skriver presschefen Oskar Cavalli-Björkman (SD) i ett mejl till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna söker Sverigedemokraterna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.