Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: TT

Ministern om nya kulturpolitiken i Sölvesborg: ”Farligt ställningstagande”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) reagerar kraftigt på det omdiskuterade beslutet att stoppa inköp av så kallad ”utmanande samtidskonst” i Sölvesborg.

”Ett häpnadsväckande, och även farligt, ställningstagande”, skriver hon på sitt Instagramkonto.

Det var i förra veckan som kommunfullmäktige i Sölvesborg klubbade igenom ett handlingsprogram med genomgripande förändringar på kulturområdet. Bland annat det uppmärksammade beslutet att framöver prioritera ”klassisk och tidlös” offentlig konst – och därför helt stoppar inköp av så kallad ”utmanande samtidskonst”.

– Vi kommer köpa in sådan konst som tilltalar det stora flertalet medborgare, förklarade Rolf Hans Berg (SD), ordförande för Fritids- och kulturnämnden, i en intervju med Kulturnyheterna strax innan beslutet klubbades:

– Det är klart att om du vill ha ”menskonst” hemma vid matsalsbordet ska du köpa det, men jag tror inte medborgarna uppskattar sådan konst i kommunens ägo, sade han vidare.

Kulturministern: Konsten måste stå fri

I ett inlägg på Instagram riktar nu kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) skarp kritik mot beslutet, och kommunens styrande partier som drivit förslaget: Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (SoL).

”Beslutet är problematiskt på flera sätt. I totalitära samhällen är den fria konsten något av det första som begränsas. Konsten måste stå fri. För att kunna utvecklas självständigt – oavsett vilken konstnärlig intention som ligger bakom. För att kunna kritisera och uppröra – oavsett vilka som sitter vid makten”, skriver hon.

Kritiserar synen på konst

Vidare betonar Amanda Lind konstens funktion som ”mycket mer än utsmyckning”:

”Dagens 'utmanande samtidskonst' kan vara morgondagens 'tidlösa och klassiska konst'. Ytterligare skäl till att politiken ska hålla händerna långt från syltburken och låta konsten utvecklas fritt”, skriver Amanda Lind (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.