Amanda Lind (MP) är Sveriges kulturminister. Foto: SVT

Efter konstdebatten – kulturministern vill utreda principen om armlängds avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Lind (MP) ger i uppdrag till myndigheten för kulturanalys att utreda principen om armlängds avstånd.
– Oavsett vilka politiker som styr så säkrar vi att konsten är fri, säger kulturministern.

I nästa vecka ger kulturminister Amanda Lind (MP) myndigheten för kulturanalys i uppdrag att utreda principen om armlängds avstånd. Det berättar kulturministern i SVT:s Kulturveckan.

”Behöver undersöka hur det ser ut”

Anledningen är diskussionen som uppstått kring offentligt finansierad konst efter Sölvesborgs kommuns beslut om att stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst”.

– Vi behöver undersöka hur det ser ut både statligt, kommunalt och regionalt, hur principen följs. Jag tror att vi behöver göra detta för att se hur läget egentligen ser ut så att vi kan se till att oavsett vilka politiker som styr så säkrar vi att konsten är fri, säger Amanda Lind till SVT.

Konstnärlig frihet

Principen om armlängds avstånd handlar om den konstnärliga friheten och innebär att politiker inte ska lägga sig i hur ett konstverk utformas, även om det är beställt av en kommun, en region eller staten och finansierat med skattepengar. Det är ingen lag, däremot en princip som de flesta kommuner ställer sig bakom. Dock råder det skilda uppfattningar om var gränsen egentligen går, visar Kulturnyheternas undersökning från 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer