Strykjärn, VVS och Mus-Olle Foto: TT/Wikimedia commons

Kulturnyheterna listar Sveriges knasigaste museer

Uppdaterad
Publicerad

Nu när det är semestertider undrar du kanske vad du ska hitta på härnäst. Då kan du stryka runt på VVS-museum, eller varför inte strykjärnsmuseum.

Är semestern här och du har inget inplanerat? Kanske känner du att du behöver nya mål i livet? Då kan du sikta på att pricka av alla museum på listan över Sveriges knasigaste museum. Kanske hittar du fler på vägen.

1. Sveriges VVS-museum – Stockholm

VVS står för ”vatten, ventilation och sanitet”. Här kan du se antika toastolar och annat toalettrelaterat, men också framtidens häftigaste VVS-prylar. Varför inte? Duchamp gjorde det ju. Finns i Bromma i Stockholm.

2. Tantmuseet – Hälsingland

Konstnären Eva Björk har gjort lanthandeln i Hovra, Hälsingland, till en tanthandel. Där finns hundratals spetsar, grytlappar, förkläden, kaffeserviser, väskor, hattar, hårnät, papiljotter, locktänger och annat för att hylla ”den svenska tantens alltför ofta bortglömda kvaliteter”. Saknas bara vin?

3. Sveriges första strykjärnsmuseum – Malmköping

Hurra! Ett helt hus fullt av strykjärn! Att se ett föremål i många utföranden utvecklar förståelsen för färg och form.

Foto: TT

4. Fängelsemuseet – Gävle

Kanske ska man inte skämta om det, men i Gävle finns det en julbock som årligen sätts i brand. De har även ett fängelsemuseum.

5. James Bond-museet – Nybro

Gunnar Schäfer var en så stor Bond-fantast att han till och med bytte namn till Gunnar Bond James Schäfer. Dessutom driver han sedan flera år ett James Bond-museum i Nybro.

Gunnar Bond James Schäfer Foto: TT

Läs mer: My name is också Bond

6. Troll-Eva i Trollhagen – Värmland

Som Bond är för Gunnar är trollen för Eva-Anna. Hon driver ett museum utanför Svanskog i Värmland där hon skapat troll, tomtar och vättar. Underbart.

7. Hagalunds tvätterimuseum – Stockholm

Hur många gånger har Botkyrkabor åkt tunnelbana över Mälaren mellan Masmo och Fittja och undrat vem det är som använder tvättbrädan nere vid strandkanten. Det är inte en el-allergiker, senil person eller någon som precis flyttat till Sverige – det är ett museum. Boka gruppvisning?

8. Mus-Olles museum- Jämtland

Svenskt kulturarv frågar sig om Mus-Olle var lumpsamlare eller visionär. Man kan också fråga sig om Olle var hoarder (patologisk samlare). Han testamenterade sina 150 000 föremål till hembygdsföreningen. I samlingarna på Ytterån i Jämtland finns bland annat möss som han stoppat upp själv, därav smeknamnet Mus-Olle.

Mus-Olles museum i Jämtland Foto: Wikimedia Commons

Vilket är det knasigaste museum du vet? Dela med dig!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.