Kulturnyheterna träffar Nick Park

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har träffat Nick Park, mannen bakom de animerade lerfigurerna Wallace och Gromit.

Nick Park befinner sig i Sverige i samband med att hans första långfilm om Wallace och Gromit har premiär. Kulturnyheterna har träffat honom för att prata om teknologins myter i en modern tid och människans längtan tillbaka till naturen. Här på webben kan du se hela intervjun med Nick Park.

Wallace och Gromit dök först upp i kortfilmen A Grand Day Out (1989). Sedan dess har den ostälskande uppfinnaren Wallace och hans hund och livskamrat Gromit figurerat i kortfilmerna The Wrong Trousers (1993) samt A Close Shave (1995).

Chicken Run första långfilmen

Nick Park gjorde sin första animerade långfilm 2000. I filmen, Chicken Run, medverkade dock inte Wallace och Gromit. I Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit är de däremot självklara huvudrollsinnehavare. Park har sedan många år arbetat vid produktionsbolaget Aardman Animations.

Under en brand tidigare under hösten gick många av Parks figurer och scenerier förlorade. Nick Park tog dock det hela med jämnmod:

– Det fanns värdefulla föremål där och det är fruktansvärda nyheter för bolaget, men i ljuset av andra tragedier är det ingen stor sak.

Text: Anders Blåder/Intervjuare: Oskar Anesten

Fakta: Värt att veta om Wallace och Gromit

  • Wallace bor på West Wallaby Street 63. Han går ofta klädd i ett par bruna byxor, vit shorta, grön slipover och en röd slips. Till favoritsysselsättningarna hör att äta en bit ost, helst Wensleydale, tillsammans med Gromit samt att läsa någon av tidningarna The Morning Post, The Afternoon Post eller The Evening Post.
  • Gromit har fått sin akademiska bildning vid Dogwarts University. Han föredrar att sticka eller läsa en tidning på kvällarna. Gromit är också den som vanligtvis ser till att äventyren tillsammans med Wallace avlöper lyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.