Kulturnyheternas sommartips: Fem trivsel-tv-serier

Uppdaterad
Publicerad

Utmattad av för mycket tv-bingeande om krim, våld, mord, ond bråd död och ångestrypande relationer?

Det är det många som är. Tricket är att tända av med trivsel-tv.

Begreppet comfort tv – trivsel-tv på svenska – har varit i ropet det senaste året. Det kom som en reaktion på tv-seriens pånyttfödelse på de många strömningstjänster vi har i dag.

Många av de nya haussade serierna dryper av våld, krim, blod, mord, ond bråd död och hjärteknipande och ångestfyllda relationer. Det går hem helt enkelt. Men gör också oss tittare så emotionellt utmattade att vi behöver något lugnt och trivsamt.

Kulturnyheternas sommartips

Serier där alla rollfigurer vill varandra väl och man vet att det kommer sluta lyckligt, eller något som bara är flamsigt, dumt och underbart skojigt.

Där kommer trivsel-serierna in i bilden. Serier som inte heller blivit mindre populära under coronakrisen när många inte haft annat att göra än att plöja strömningstjänsternas hela kataloger.

Fem trivsel-tv tips i sitcom-genren:

5. Arrested devlopment, Netflix

Knäppast av alla, samtidigt smart och skarp. Den kom 2003 och gick i tre säsonger. Ofta så rolig att man skrattar så mycket att man måste spola tillbaka för att inte missa handlingen. Ingen kan heller åka segway lika bra som Will Arnett och en banan kostar 100 kronor. Netflix har gjort två reboot-säsonger som inte är lika bra som de första.

4. Mozart in the Jungle, Amazon Prime

En liten pärla i skymundan om en ung oboist som kämpar för att ta en ordinarie plats i New Yorks Symfoniorkester, Lola Kirke magnifik i den ena huvudrollen som Hailey Rutledge och Gael Garcia Bernal lika bra i den andra: Hon oboisten han en godhjärtad kulturmansdirigent som älskar yerba mate och inte heller bangar på hallucinogener då och då.

3. 30 Rock, Amazon Prime

Tina Feys mästerverk om Liz Lemons livsverk The girly show. Man kan inte få nog av den här ensemblen. Från Kenny the page som är snällare än Jesus till Jack Donaghy som är elakare än djävulen, fast rolig.

2. Parks and recreation, Viaplay

Tina Feys parhäst Amy Poehlers mästerverk om Leslie Knopes livsverk: parkförvaltningen i Pawnee, Indiana. Man brukar säga att Shakespeare var bra på att bryta den fjärde väggen men han ligger i lä här. Ingen stirrar publiken i ögonen som April Ludgate och Ron Swanson.

1. Seinfeld, Viaplay (kommer till Netflix)

Den bästa komediserien som gjorts är Jerry Seinfelds och Larry Davids serie om relationerna mellan George, Jerry, Elaine och Kramer och de många återkommande bifigurerna – föräldrarna, Newman, Kenny Bania, Joe Davola, Kramers advokat Jackie Chiles med flera – är en outsinlig källa till pur lycka.

Det obegripliga är att manusförfattarna i nio säsonger lyckades fylla en serie om ingenting med så ofantligt mycket. Och dessutom knyta ihop det med ett perfekt slut. Hatten av!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheternas sommartips

Mer i ämnet