Björn Hurtig, kulturprofilen Jean-Claude Arnaults försvarare, skriver att Arnault menar att hovrätten begått ”grovt rättegångsfel”. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT

Kulturprofilen: Hovrätten har begått grovt rättegångsfel

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen togs kulturprofilen Jean-Claude Arnaults överklagande upp i Högsta domstolen. Nu har Svea hovrätt ombetts yttra sig i, efter att Arnault anklagat hovrätten för ”grovt rättegångsfel”, skriver Dagens nyheter.

På tisdagseftermiddagen lade Björn Hurtig, Arnaults försvarare, fram nya krav i en skrivelse. Han skriver bland annat att Arnault menar att det förekommit ”grovt rättegångsfel”, då rätten varit ”jävig att döma i målet”, skriver DN.

Det nya kravet kommer efter att försvaret drygt två veckor efter hovrättsförhandlingarna inkom med ny bevisning i målet. Bland annat fanns uppgifter om hur tunnelbanetrafiken flöt natten mellan 2 och 3 december.

 - Jag gav in bevisning på fredagen (30 november), domen kom på måndagen och de tog ställning till den. Frågan är om de redan hade tagit ställning till dom, och det vill jag gärna veta, säger Björn Hurtig till Dagens Nyheter.

Enligt försvaret motsade dessa uppgifter vittnesmål som den målsägande kvinnan lämnat. Försvaret vill nu att HD klarlägger om hovrätten fattat sitt beslut redan innan den nya bevisningen inkommit.

På onsdagens eftermiddag beslutade HD att Svea hovrätt ska yttra sig i frågan. I beslutet, som Dagens Nyheter tagit del av, skriver HD att hovrättens svar ska ges ”skyndsamt”.

Fakta: Kulturprofilens fall

Visa

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Den 12 juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Han nekar dock till brott och överklagar domen till hovrätten.

Den 3 december döms han i hovrätten för ytterligare en våldtäkt och straffet skärps till 2,5 års fängelse. I ett uttalande till TT skriver Svenska Akademien att det är bra att offret för övergreppen har fått upprättelse. Kulturprofilen överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer