Svea hovrätt i Stockholm. Foto: TT

Kulturprofilen fortsatt häktad i väntan på beslut

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades förhandlingarna i Svea hovrätt rörande tingsrättsdomen mot Kulturprofilen. Kulturprofilen förblir häktad tills hovrätten fattat ett slutgiltigt beslut.

När hovrättsförhandlingarna avslutades meddelade rätten att Kulturprofilen ska sitta kvar i häktet medan rätten överlägger. Om beslutet inte ändras och Kulturprofilen förblir häktad i väntan på dom, innebär detta två möjliga scenarier. Det menar Sven-Erik Alhem, förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige.

– Hovrätten kan antingen döma honom för båda våldtäkterna, eller så fastställer hovrätten tingsrättens dom, där han fälls för en av de påstådda våldtäkterna, säger Sven-Erik Alhem.

Hovrättens överläggningar rörande häktningsbeslutet är dock pågående och enligt åklagare Christina Voigt kan beslutet om omhäktning komma att förändras.

Skönlitterärt verk som bevisning

Att Kulturprofilens advokat Björn Hurtig åberopat ett skönlitterärt verk skrivet av målsäganden som bevisning inför hovrättsförhandlingarna, är något som väckt en del uppmärksamhet. Enligt åklagare Christina Voigt togs det fiktiva verket upp under förhandlingarna, men inte under Björn Hurtigs slutplädering.

Vad var syftet med att använda sig av det skönlitterära verket som bevisning?

– Jag vet inte, säger Christina Voigt.

Björn Hurtig vidhåller att det fanns ett syfte, även om han inte vill berätta om det utanför rättssalens lyckta dörrar.

– Hon (Christina Voigt reds. anm.) kanske förstår när domen kommer, säger han.

”Det hon sa var viktigt”

Under onsdagen har Kulturprofilens hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson, vittnat. Det har hon gjort eftersom både hon själv och Kulturprofilen ville det, berättar Björn Hurtig.

– Det var ett kort vittnesmål men det hon sa var viktigt. Vi fick en balans i processen som inte fanns i tingsrätten.

– Har man känt en människa i nästan femtio år så kanske man kan ge en annan bild av den människan än den som förs fram där inne, säger Björn Hurtig.

”En respektfull rättegång”

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz säger att rättegången varit jobbig för hennes klient som varit orolig och nervös, men att det ändå varit ”en respektfull rättegång hela vägen”.

Kulturprofilen dömdes i tingsrätten för våldtäkt i ett av de två fallen som han åtalats för, men enligt Massi Fritz är det viktigt för den målsägande att Kulturprofilen döms även i det andra fallet.

– Det är viktigt att få upprättelse och att samhället markerar, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hovrättsdomen kommer 3 december klockan 14.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.