Foto: Maxida Märak

Kulturrådet delar ut krisstöd till stora arrangörer och aktörer

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fördelar Kulturrådet den andra delen av stödpaketet till kulturen. En stor del av dem som får stöd är arrangörer, men även flera artister får ta del av stödet.

– Att få säkerhet ett tag framåt hjälper skapandeprocessen, säger artisten Maxida Märak.

Under tisdagen delar Kulturrådet ut drygt 247 miljoner kronor till 699 arrangörer och aktörer som har sökt ekonomiskt krisstöd i samband med coronapandemin.

Hälften av miljonerna går till musikområdet och en av dem som har beviljats stöd är artisten Maxida Märak som är mycket glad för stödet.

– Alla människor är beroende av konst, vi går under annars. Man förväntar sig ofta att konstarbetare ska arbeta gratis men det funkar inte så. Vi har ju också hyror att betala och barn som ska ha mat i magen, säger hon.

Tacksam även om det inte är heltäckande

En annan artist som fått ta del av stödet är Anna Bergendahl.

– Jag är väldigt tacksam även om det inte är ett heltäckande stöd. Men det är någonting. Och jag är glad att det kom så förvånansvärt fort, säger hon.

Coronapandemin har inneburit ett abrupt avbrott i turnerandet för Anna Bergendahl. Restriktionerna till följd av pandemin infördes kort efter hennes medverkan i Melodifestivalen i år.

– När man är med i Melodifestivalen så investerar man ju mycket pengar i numret och man ser framför sig att man ska kunna hämta hem det sen resten av året, säger hon.

Kan betala hyran i någon månad

Så har det inte blivit för Anna Bergendahl, istället har gig efter gig ställts in, och därför är Kulturrådets krisstöd är välbehövligt menar hon.

– Jag är glad att jag, mitt band och mina tekniker åtminstone kan betala hyran i någon månad nu, säger hon.

Bland dem som får störst stöd från Kulturrådet finns Fotografiska museet i Stockholm och produktionsbolaget Krall Entertainment som tilldelas 10 miljoner vardera i krisstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.