Kulturrådet fördelar 21 miljoner i krisstöd till mindre aktörer. Arkivbild. Foto: Karin Nilsson/TT

Dags för Kulturrådet att fördela krisstöd

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen fördelar Kulturrådet den första delen av det stödpaket som riktar sig till kulturarbetare som förlorat intäkter till följd av pandemin. Fördelningen på cirka 21 miljoner omfattar de ansökningar som gäller belopp på upp till 100 000 kronor.

Regeringen och samarbetspartierna meddelade i mars att kulturen tilldelas 500 miljoner i krisstöd. Kulturrådet ansvarar för att dela 370 av de miljonerna, och nu har de första besluten kommit.

Måndagens fördelning på cirka 21 miljoner kronor omfattar ansökningar som gäller belopp på upp till 100 000 kronor. Där finns många mindre aktörer som musikgrupper, teaterensembler och föreningar.

Under tisdagen den 16 juni fördelas stöden till dem som sökt belopp över 100 000 kronor.

Alla berättigade kommer att få stöd

Ansökningarna som har kommit in till Kulturrådet motsvarar sammantaget 763 miljoner kronor, en summa mer än dubbelt så stor som de 370 miljoner som finns att fördela. Kulturrådet skriver i ett pressmeddelande att alla de som har sökt krisstödet och är berättigade till bidrag också kommer att få pengar, men inte hela den sökta summan.

Hälften av de beviljade medlen går till musikområdet och en fjärdedel till scenkonst. Resterande medel går till aktörer inom bild- och formområdet, museer, utställningsverksamhet, litteratur- och läsandeverksamhet samt konstområdesövergripande arrangörer och aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer