Konsert på Debaser Medis 2018. Arkivbild. Foto: Erik Nylander/TT

Kulturrådet kommer att kontrollera bidragstagare i höst

Uppdaterad
Publicerad

Kritk har väckts mot att bolag som omsätter miljoner fått ta del av Kulturrådets coronastöd. I höst kommer myndigheten att ta stickprovskontroller för att säkra att stödpengarna inte går till vinst i bolagen.

Kulturella bolag har haft rätt till stödpengar för ekonomiskt bortfall under pandemin även om företagen tidigare gått med vinst.

Däremot får pengarna inte gå till att göra eller plocka ut vinst och därför kommer myndigheten Kulturrådet att göra stickprovskontroller på de bolag som fått stöd, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Coronaviruset och kulturen

– Det är här en exceptionell situation, ett helt annorlunda stöd än vi vanligtvis fördelar, därför är det en viktig del att följa upp med kontroller så att pengarna används på ett korrekt sätt, säger generaldirektör Kajsa Ravin till Kulturnytt.

330 miljoner kronor har delats ut i form av 1500 stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet