Kulturprofilen med nära kopplingar till Svenska Akademien åtalas för två fall av våldtäkt. Foto: TT

Kulturrådet ska granska utbetalningar till Kulturprofilens klubb

Publicerad

Ett antal utbetalningar som gjorts av Kulturrådet till den så kallade Kulturprofilens klubb i Stockholm kommer att granskas. Sammanlagt ska ett miljonbelopp ha gått till ett inofficiellt konto tillhörande en förening ansluten till klubben. Det rapporterar Dagens nyheter.

I november stängde den klubb i Stockholm där den så kallade Kulturprofilen drev sin verksamhet. Stängningen skedde efter Dagens nyheters granskning där 18 kvinnor vittnade om att Kulturprofilen utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat nekar mannen till samtliga anklagelser via sin advokat Björn Hurtig. Samtidigt är en förundersökning mot kulturprofilen inledd av kammaråklagare Christina Voigt.

16 utbetalningar ska granskas

Kulturrådet kommer nu granska 16 utbetalningar som gjorts till en förening i anslutning till klubben, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt dokument som tidningen tagit del av ska klubben ha varit styrd av dubbla organisationsstrukturer – både som handelsbolag ägt av Kulturprofilen och som förening.

Föreningen ska inte ha varit registrerad hos varken Bolagsverket eller Skatteverket, uppger DN.

Föreningens konto ska enligt Dagens Nyheter varit aktivt sedan 90-talet – dock nyligen stängt – och det är till detta föreningskonto som Kulturrådet mellan åren 1999 och 2008 betalat ut drygt 1,3 miljoner kronor, fördelat på 16 utbetalningar.

Kulturrådet: ”Kommer göra en genomlysning”

Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef för scen, musik, bild och form på Kulturrådet, säger till Kulturnyheterna att de haft kännedom om att verksamheten bedrivits i en förening. Och att de nu kommer göra en granskning av de utbetalningar som gjorts.

– Mot bakgrund av den information som framkommit från november fram till idag anser vi att det absolut finns skäl att se över detta. Vi kommer därför nu genomföra en objektiv och självständig bedömning, säger hon.

Om det skulle framkomma oegentligheter – hur kommer ni agera då?

– Vi håller nu som sagt på att titta på de närmaste tre åren som varit och kommer göra en genomlysning av ansökningar och inkomna redovisningar. Om det visar sig att oegentligheter förekommit eller att de lämnat oriktiga uppgifter kan det finnas skäl att återkalla bidrag.

Kulturnyheterna söker Kulturprofilen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet