Kulturaktörer har sökt stöd för miljarder – men bara 880 miljoner finns kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nya hårdare restriktioner har förvärrat ett redan tufft läge för kulturlivet. Samtidigt håller Kulturrådet som bäst på att handlägga höstens nya ansökningar om krisstöd. Men munnarna att mätta är många och ansökningarna totalt sett, dubbelt så många som i våras. De sökta summorna i kategorin för inställda och uppskjutna evenemang är dubbelt så stora som i våras.

– Många av mina medarbetare har suttit i telefon hela dagarna. Jag som är enhetschef har suttit i telefonsupport några kvällar inför att de här ansökningsomgångarna stänger och det har ringt hela tiden, säger Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef, litteratur och bibliotek, på Kulturrådet. Hon fortsätter: 

– Då förstår man hur angeläget stödet är när man sitter där i telefon med någon som ser hela sin verksamhet hotad.

Stödet räcker inte till alla

Kulturlivet står still, för många utgör statligt stöd en sista livboj. Men stödpengarna räcker inte till alla. Enligt preliminära uppgifter från Kulturrådet, har totalt 3,3 miljarder kronor sökts från myndigheten. Men det är bara 880 miljoner kronor som nu ska delas ut.  

Mer än två tredjedelar av de sökande kommer från storstadsregionerna; Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Stockholm står för närmare 40 procent av ansökningarna. 

– Vi har fått dubbelt så många ansökningar som i våras. Men det beror på att vi har en ny typ av stöd, som är lite bredare. Men man söker mycket mer pengar, det här vi kallar för intäktsbortfall, med inställda evenemang, där hade vi ungefär 2 000 ansökningar i våras. Det har vi nu också men de söker dubbelt så mycket pengar.

Mest musik bland ansökningarna

Den kulturform som sökt mest stöd, i kategorin för intäktsbortfall och inställda respektive uppskjutna evenemang är; musik. Hela 57 procent av ansökningarna gäller just musik. Närmare 15 procent av ansökningarna gäller scenkonst och litteratur och läsande står för knappt 2 procent. 

– Det kanske inte är så oväntat att de som dominerar, är konstformer som framförs på scen, säger Lotta Brilioth Biörnstad.

Tufft urval väntar

Efter förra omgångens stödpaket fick kulturrådet kritik för att de mer osynliga kulturarbetarna, som jobbar bakom scenen, lämnades utanför. Nu finns också dessa grupper inkluderade i ett av stöden, med en bredare utformning.  

– Vi har inte läst igenom alla ansökningar ännu, det är som sagt 4400 ansökningar vi har fått in. Men vi kan se att de är tydligt representerade. 

Är det inte svårt att göra urvalet av vem det är ”mest synd” om så att säga? 

– Jo det är klart. Vi har tagit fram tydliga kriterier av vem som kan söka och för vad. Vi får göra bedömningar. Men det kommer bli svårt, avslutar Lotta Brilioth Biörnstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.