Arbestlösheten har ökat inom kulturbranschen sedan coronapandemins början. Foto: TT

80 procent fler arbetslösa i kulturbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten inom kulturbranschen har ökat med 80 procent sedan coronapandemin startade. Det visar nya siffror från Stockholms Handelskammare.

Enligt de nya siffrorna från Stockholms handelskammare, som hämtats från Arbetsförmedlingen, är Stockholms län värst drabbat. 118 procent fler är arbetslösa inom kulturbranschen i jämförelse med februari i år. Därefter följer Hallands och Västra Götalands län.

- Restriktionerna har slagit stenhårt mot verksamheter som är beroende av publik och där är kultur- och nöjesevenemang en väldigt tydlig illustration av problematiken. Det är ganska uppenbart att en sektor som stått stilla sedan i mars får väldigt många arbetslösa, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

De län där arbetslösheten har ökat minst är Kalmar län och Västerbottens län.

- Det är stora volymer människor som blivit arbetslösa och därför har det varit nödvändigt att skjuta till omställningsstöd och riktade kulturstöd. Det kan för stunden bevara företagen, alltså infrastrukturen för jobben, men jag tror att det är först när restriktionerna lättar som folk kan komma tillbaka i arbete, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.