Omsättningen i kultur-, nöjes- och fritidsbranschen föll med 17 procent under 2020 Foto: Anders Wiklund/TT

Kultursektorn har förlorat 13 miljarder under pandemiåret

Uppdaterad
Publicerad

Pandemiåret har kostat näringar inom kultur, nöje och fritid 13 miljarder kronor. Det uppger SCB i sin sammanställning av kultursektorn 2020.

Omsättningen i kultur-, nöjes- och fritidsbranschen föll med 17 procent under 2020, vilket motsvarar 13 miljarder kronor. Till de största förlorarna hör nöjes- och temaparker, som tappade 80 procent av omsättningen.

– Antalet sysselsatta sjönk från 57 400 till 51 500. Det motsvarar en minskning med cirka 10 procent, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Teatrar och konserthus

I kulturverksamheter – som till exempel musik, bildkonst, film och scenkonst – föll omsättningen med 32 procent, vilket motsvarar ungefär 6,2 miljarder kronor.

Teatrar och konserthus gick särskilt dåligt – där minskade omsättningen med hela 57 procent.

Pandemin har även drabbat museerna, vars omsättning minskade med 26 procent, då många av dem varit stängda under långa perioder år 2020.

SCB:s sammanställning

Statistiken i SCB:s sammanställning av näringar inom kultur-, nöjes- och fritidsområdet under 2020 bygger i huvudsak på data från momsregistret. De näringar som ingår i statistiken kommer från företagssektorn – offentliga och ideella organisationer ingår inte. En del av statistiken om arbetsinsatser kommer från SCB:s nationalräkenskaper samt det senaste kvartalets arbetskraftsundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.