Ett firande räcker. På bilden firar Ingmar Bergman sin 70-årsdag på Fårö 1988. Foto: Anders Holmström/TT

Kulturutskottet slår fast: Bergman får bara fira 100 år en gång

Publicerad

När övergångregeringen lade sin budget gjordes bara några mindre förändringar från året dessförinnan. Det innebar bland annat att åtta miljoner avsattes för att fira Ingmar Bergman 100 år även 2019. Nu har kulturutskottet bestämt att ett hundraårsfirande räcker gott och väl.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat blev en effekt av den tidigare övergångsbudgeten att Ingmar Bergman tilläts fylla 100 år två år i rad och att projekt som inte finns längre fick finansiering ändå.

– Principen är att förlänga 2018 års budget till 2019 så långt som det är möjligt, sade Boris Vasic, presskommunikatör vid kulturdepartementet som förklaring.

Sedan riksdagens kulturutskott nu justerat sin del av den nya M/KD-budgeten står det nu klart att det inte blir några nya miljoner Bergman-jubileet, något Sveriges Radios politiske kommentator Fredrik Furtenbach var först med att uppmärksamma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.