Kung Fury och Ulrik Munther gästar filmfestivalen i Cannes. Foto: Laser Unicorns/TT

Kung Fury och Ulrik Munther till Cannes

Uppdaterad
Publicerad

En fängelsekund och en kung fu-polis gästar franska rivieran  när ”Kung Fury” och ”Efterskalv” får premiär på filmfestivalen i Cannes.

David Sandbergs actionkomedi ”Kung Fury”, Magnus von Horns drama ”Efterskalv” och Isabella Carbonells kortfilm ”Pojkarna” kommer att representera Sverige i Cannes när den anrika filmfestivalen rullar ut röda mattan i maj.

Premiär för viral succé

”Kung Fury”, den utflippade 80-talshyllningen om en kung fu-polis som åker tillbaka i tiden för att döda Hitler, kommer att visas i sektionen Directors’ Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs).

Filmfestivalen i Cannes 2015

Filmen blev det mest framgångsrika Kickstarter-projektet i Sverige genom tiderna när regissören David Sandberg samlade in 4,3 miljoner kronor i startkapital förra året. Förra veckan blev filmens soundtrack – en 80-talsdoftande ballad signerad ”Baywatch”-stjärnan David Hasselhoff – en viral succé på nätet med 5 miljoner visningar på youtube i skrivande stund.

Ulrik Munther debuterar

Den kamsportande polisen får sällskap av en minderårig fängelsekund på Director’s Fortnight när svenska ”Efterskalv” har premiär under samma sektion. Familjedramat handlar om den morddömde 17-åringen John (spelad av svenske artisten Ulrik Munther) som kommer hem efter en fängelsevistelse och hamnar i konflikt med det lilla samhället som inte har förlåtit honom.

Filmen blir popstjärnan Munthers filmdebut. Regissören Magnus von Horner har tidigare nominerats till en Guldbagge för sin kortfilm ”Utan snö” från 2011.

Regissören Isabella Carbonnels kortfilm ”Pojkarna” kommer också att visas under festivalen, då i sektionen Kritikerveckan.

”Kung Fury” har svensk premiär i SVT2 den 28 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Mer i ämnet